Main 131030600 10221202292581554 8709625854172554444 n
29.01.2021.

Osvrt na Europsku konvencija o radu s mladima

Podijeli:

2020. godina završila je jednim značajnim događajem za zajednicu praktičara rada s mladima, a to je 3. Europska konvencija o radu s mladima. U sklopu Konvencije izrađena je Deklaracija o radu s mladima "Putokazi za budućnost" u kojoj su navedene smjernice i prijedlozi za provedbu Europske agende za rad s mladima te je poslužila kao početni sastanak za implementaciju Europske Agende za rad s mladima, nazvane Bonskim procesom. Bonski proces pruža osnovu za jačanje rada s mladima kao posebnog područja politike i prakse u Europi te poziva na koordinirani pristup cjelokupne zajednice u razvoju rada s mladima.

U 3. Europskoj konvenciji o radu s mladima sudjelovali su i predstavnici hrvatske nacionalne delegacije sastavljene od relevantnih aktera za rad s mladima u Republici Hrvatskoj. Delegaciju su tako, osim Mreže mladih Hrvatske kao nacionalnog vijeća mladih, činili i predstavnici Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade kao donositelji odluka, Agencije za mobilnost i programe EU, predstavnici akademskog i istraživačkog svijeta, treneri u radu s mladima, predstavnici organizacija civilnog društva koje su usmjerene na rad  s mladima i mladi delegat pri UN-u.

Prije samog sudjelovanja u Europskoj konvenciji o radu s mladima, delegacija je sudjelovala i na jednom nacionalnom i na jednom međunarodnom sastanku kako bi se članove potaklo na umrežavanje i dijeljenje iskustva, obzirom da je Konvencija održana online i suzio se prostor za umrežavanje sudionika. Članovi delegacije su pripremili i tri radionice u "Open-space" dijelu same konvencije, od kojih sam jednu provela ja - na temu Supervizije u radu s mladima. Osim toga, pripremili smo i video o publikaciji Rad s mladima (u planu je i revidirana verzija).

1. dan Europske konvencije o radu s mladima - Convention news 1 i Convention news 2

Howard Williamson je u uvodnom dijelu nazvanom "Youth Work in Europe - the wind in our back" dao kratki presjek europskog rada s mladima u zadnjih 10 godina i istaknuo 4 glavna izazova koja su pred nama - konceptualizacija rada s mladima, kompetencije u radu s mladima, kredibilitet rada s mladima i konekcije u radu s mladima.

Nakon uvoda se održao okrugli stol u kojem su sudjelovale Mariya Gabriel (Europska komisija), Snežana Samardžić - Marković (Council of Europe) i Franziska Giffey (ministrica u njemačkoj Vladi) o značenju rada s mladima na razini donosioca odluka.

Zaključci s prvog dana su da više ne trebamo tražiti od institucija da učine nešto za nas (zajednicu praktičara rada s mladima), već trebamo tražiti od sebe da učinimo nešto za nas.

„Ako sad propustimo djelovati, iznevjerit ćemo mlade ljude.“ - Howard Williamson;
„Uključi, poveži, osnaži - to je točno ono što rad s mladima i radi.“ - Mariya Gabriel – Europska komisija;
"Kako vidite rad s mladima na sljedećoj Konvenciji za 5 godina? Da više ne moramo objašnjavati što to rad s mladima je." - Snežana Samardžić - Marković, Vijeće Europe.

2. dan Europske konvencije o radu s mladima - Convention news 3

U prvom dijelu dana sudionici su raspravljali o 8 tematskih cjelina sadržanih u Europskoj agendi za rad s mladima. Svaki sudionik je sudjelovao u tematkoj cjelini po izboru. Naša je predstavnica sudjelovala u raspravi o cjelini br. 4 Jačanje rada s mladima kroz suradnju unutar i izvan zajednice praktičara rada s mladima na temu Platforme za rad s mladima. U drugom dijelu dana sudionici su se grupirali u skladu sa svojom ulogom na Konvenciji. Prema tome grupirali su se predstavnici nacinalnih vijeća mladih kako raspravljali o tome što napraviti kako bi rad s mladima postao sastavni dio politika za mlade. Treći dio dana je bio predviđen za radionice koje su sudionici Konvencije ponudili jedni drugima. Provedeno je otprilike 30 radionica, a hrvatska delegacija je provela čak 3.

3. dan Europske konvencije o radu s mladima - Convention news 4

Treći je dan bio rezerviran za promišljanje, preispitivanje i raspravljanje o konkretnim koracima za provedbu Europske agende rada s mladima. Prvi dio dana bio je rezerviran za paralelne panele, sudionici su ponovo birali u kojima žele sudjelovati.  Popratila sam panel "Kako pretvoriti društvene izazove u prilike - Demokracija i aktivno građanstvo", te u nastavku dana tri debate na teme „Rad s mladima kao sastavni dio politika za mlade u državama članica“,  „Priznanje i vrednovanje učenja u radu s mladima“ i „Snažna uključenost zajednice praktičara rada s mladima u provedbu Bonskog procesa“.

4. dan Europske konvencije o radu s mladima – Convention news 5

I nakon 4 dana rasprava, radionica, izlaganja, draftiranja i druženja, zavrsila je 3. Europska konvencija o radu s mladima. Kao finalan proizvod Konvencije izašla je završna Deklaracija: Signposts for future. U drafting timu bio je i Marko Kovačić (IDIZ). Osim toga, u nacionalnim smo delegacijama dogovarali što dalje i koje daljnje korake poduzeti jer "Konvencija završava, ali Bonski proces počinje." Bonski proces predstavlja implementaciju Europske agende za rad s mladima u sljedećih 5 godina, a nacionalna delegacija će se potruditi zakotrljati stvari u RH.  Završni dio Konvencije bio je predviden za predstavljanje Deklaracije ali i za završne riječi raznih dionika na temu kako poduprijeti Bonski proces. Zaključak: „This declaration puts ‘flesh on the bones’ of the European Youth Work Agenda. The Bonn process is our common effort to make it become real. So, let’s put it into action. It is no less than the young people of Europe demand and deserve.“

Nakon Konvencije Marko Kovačić (IDIZ) i ja gostovali smo u emisiji Izvan okvira Hrvatskog radija. Emisiju možete poslušati na ovom linku. Nacionalna delegacija planira nastaviti sa svojim radom te  je u planu je i follow – up nacionalna konferencija na temu Europske agende o radu s mladima, a onda ćemo korak po korak grabiti u Bonski proces.

 

Napisala: Branimira Penić, članica UO-a MMH

 

Dodatno – izvori:

FB: https://www.facebook.com/eywc2020/

YT: https://www.youtube.com/channel/UC1jb4dLqBDF5buz6bidobVQ/videos

Web: https://www.eywc2020.eu/en/

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.