Main uskla%c4%91ivanje privatnog i poslovnog %c5%beivota
03.05.2021.

Zakoračimo zajedno u prostore promjene! – usklađivanje privatnog i poslovnog života

Podijeli:

Udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. i partneri/ce održali su 29.4.2021. godine, uoči Međunarodnog praznika rada, online predstavljanje projekta „Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske - prostori promjene“, s osvrtom na trenutno stanje glede mogućnosti i prepreka pri usklađivanju privatnog i poslovnog života žena, muškaraca i mladih u Republici Hrvatskoj, na kojem su sudjelovali predstavnici i predstavnice državnih tijela, lokalne i područne samouprave, akademske zajednice te udruga civilnog društva.

Projektom će se izgraditi Mreža za usklađivanje privatnog i poslovnog života žena, muškaraca i mladih koja će kroz strukturirane dijaloge i druge aktivnosti aktivno zagovarati provođenje izmjena legislative i drugih mjera za uspostavu smislenih i cjelovitih javnih politika na nacionalnoj i lokalnoj razini s ciljem usklađivanja privatnog i poslovnog života u skladu s razvojnim specifičnostima regija u kojima djeluju članovi i članice Mreže. Javne politike temeljit će se na više-etapnom istraživanju koje će u sklopu projekta provesti istraživački tim Sveučilišta u Zadru.

Izv. prof. dr. sc. Valerija Barada, pročelnica Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru i voditeljica istraživačkog tima unutar projekta, tijekom predstavljanja je izjavila: “Naš Odjel se rado i često bavi ovakvim temama, jer svojim radom želimo utjecati na društvene promjene. Istraživački tim smo sastavili od vrsnih znanstvenika i znanstvenica, specijaliziranih za različita područja kojima pokrivaju sve aspekte nominirane u istraživačkom, ali i cjelokupnom projektu. Veselimo se suradnji s partnerskim udrugama civilnog društva koje su sve redom važni akteri u svojim lokalnim zajednicama, ali i na nacionalnoj razini. Kvalitetnim rezultatima istraživanja se nadamo aktivno pridonijeti kreiranju utemeljenih i provodivih javnih politika kojima će se unaprijediti kvaliteta obiteljskog i radnog života žena i muškaraca u Hrvatskoj, a mladima olakšati tranzicija u svijet rada i obiteljski život.“

Na žene se gleda kao na one koje su odgovorne za obitelj i sferu privatnog života (pojam žene veže se za neplaćeni rad), a na muškarce kao na one koji djeluju u javnoj sferi i profesionalnome radu (dakle vežu se za plaćeni rad). Takva podjela dovodi do uvriježene nejednake podjele kućanskih i obiteljskih obveza, što je jedan od glavnih razloga diskriminacije žena na tržištu rada, kao i jedan od glavnih razloga njihove ograničene društvene i političke uključenosti (B.a.B.e., 2016.).

„Potrebno je hitno obratiti pažnju na razlike između osnovnih primanja žena i muškaraca te pokušati pospješiti i pokrenuti ravnotežu koja bi drastično smanjila mogućnost ekonomskog nasilja, reducirajući same uzroke a ne posljedice istog. Prema izvješću Europskog parlamenta, razlika u mirovinama žena i muškaraca u 2019. godini bila je oko 29%. S obzirom na novu socio- ekonomsku sliku Hrvatske koja tek nastaje uslijed izazovne prošle godine, zabrinutost je opravdana i nadamo se uspjehu u implementaciji strateških planova koji će spriječiti buduće rizike.“, kaže Nina Popović, voditeljica aktivnosti unutar Mreže iz udruge B.a.B.e.

Projekt skraćenog naziva „Prostori promjene“ traje 36 mjeseci i provodi se u Gradu Zagrebu i sljedećim županijama: Sisačko-moslovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Primorsko-goranskoj, Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj te Istarskoj županiji. Kroz i nakon razdoblja provedbe projekta, Mreži je cilj uključiti i druge županije Republike Hrvatske te tako dobiti širu sliku o trenutnom stanju i potrebnim promjenama.

Nositeljica projekta je udruga B.a.B.e., a partneri/ce na projektu su: Sveučilište u Zadru, Grad Novska, Vukovarsko - srijemska županija, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRIter, Udruga 'HERA' Križevci - Za zaštitu i promicanje ljudskih prava, Centar za građanske inicijative Poreč, Ženska udruga "IZVOR", Hrvatska udruga poslovnih žena Krug, Domine - organizacija za promicanje ženskih prava, Prostor rodne i medijske kulture K-Zona te Mreža mladih Hrvatske.

Vrijednost projekta je 3.599.941,69 HRK, od čega se iz državnog proračuna RH financira 15%, a iz Europskog socijalnog fonda 85%. Posrednička tijela su Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali (Europski strukturni i investicijski fondovi u Republici Hrvatskoj u financijskom razdoblju 2014.-2020.). Više o projektu može se pročitati na web stranici www.babe.hr.

Mirjana Herceg, koordinatorica programa Ženske udruge „IZVOR“ je tijekom predstavljanja projekta pozvala sve zainteresirane da se priključe Mreži kao članovi/ce ili vanjski/e suradnici/e te naglasila da „otvoreni karakter Mreže upućuje na važnost uključivanja drugih subjekata te pojedinaca i pojedinki motiviranih da svojim znanjem i integritetom doprinose punom oživotvorenju ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava u našem društvu, a unutar toga autonomiji kreiranja privatnog i poslovnog života u svom okruženju“.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.