Main img 3332
07.08.2024.

''Youth in Virtual Environment'' trening u Barceloni

Podijeli:

Od 24. srpnja do 1. kolovoza naša Matea sudjelovala je na treningu digitalnih kompetencija u Barceloni. Pod punim nazivom "Youth in Virtual Environment: Exploring Digital Competences in Youth Work Activities", trening je bio namijenjen radnicima s mladima i drugim profesionalcima koji su novi u tom području te žele razvijati svoje digitalne vještine kako bi ih primijenili u daljnjem radu s mladima i kako bi to znanje prenijeli na mlade.

 

Ciljevi treninga bili su razumijevanje DigComp okvira, unaprjeđenje digitalnih vještina poput medijske pismenosti, prevencije cyberbullyinga, rješavanja problema, kreiranja edukativnih radionica za mlade s manje prilika, učenje o Erasmus+ programu, Youthpassu i priznavanju ključnih kompetencija te osnaživanje organizacija za razvoj lokalnih edukativnih aktivnosti.

 

Trening je bio fokusiran na okvir digitalnih kompetencija za građane (DigComp). DigComp je europski okvir za digitalne kompetencije, razvijen od strane Europske komisije. Cilj mu je pomoći građanima Europske unije da razviju i poboljšaju svoje digitalne vještine, kako bi se bolje snalazili u sve digitaliziranijem društvu. Okvir definira pet ključnih područja digitalnih kompetencija: informacijska pismenost, komunikacija i suradnja, izrada digitalnog sadržaja, sigurnost i rješavanje problema. DigComp se koristi kao referentni alat u obrazovanju, zapošljavanju i razvoju politika diljem Europe. Svih pet ključnih područja obrađeno je na treningu kroz interaktivne igre, domišljate zadatke i poučne prezentacije.

 

U današnjem svijetu iznimno je važno biti digitalno pismen, a s obzirom na to da je to područje koje se konstantno razvija i mijenja, potrebno je biti u korak s vremenom, osobito u radu s mladima koji su skupina najviše zahvaćena i uključena u brzu digitalizaciju. Trening je bio poučan i sveobuhvatan s odličnim trenerima i kvalitetnom organizacijom. Uz novostečena znanja, nastavit ćemo bolje i lakše na razvijanju digitalne prisutnosti Mreže uz pomoć zanimljivih i korisnih alata.

 

U ime Matee i Mreže, želimo se posebno zahvaliti trenerima i organizacijskom timu Youth Power Germany koji su bili u Barceloni tijekom treninga. Bez vaše podrške i pomoći u jednoj neizvjesnoj situaciji, boravak u Barceloni bio bi puno kompliciraniji i teži. Još jednom, veliko hvala!

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.