Main 1
06.02.2024.

UMJESTO GLASA MLADIH, GLAS MLADEŽI POLITIČKIH STRANAKA

Podijeli:

U utorak 06. veljače, Mreža je predala Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o savjetima mladih. Istovjetni zahtjev predalo je i 44 zastupnika_ca Sabora na inicijativu Mreže, a tim povodom održana je i zajednička konferencija za medije na kojoj je u ime Mreže govorila potpredsjednica Sara Sušanj. Kulminacija je to kampanje i borbe koja se vodi još od kada je Središnji državni ured objavio javno savjetovanje oko predloženih izmjena u siječnju 2023 te tajno prihvatio amandman mladeži vladajuće stranke. 

U sklopu argumentacije koju su izradili Mreža te vanjski stručnjaci, naglašava se da novi Zakon uvodi Nacionalni savjet mladih RH kao koordinativno tijelo s ovlastima koje premašuju lokalnu autonomiju. Ovaj zakon de facto krši načelo supsidijarnosti i potencijalno se miješa u rad lokalne samouprave. 

Uz podršku saborskih zastupnika i zastupnica iz različitih političkih opcija, Mreža mladih Hrvatske očekuje da će Ustavni sud prepoznati našu argumentaciju te naložiti izmjene spornih dijelova Zakona. Također, ističemo važnost da se Središnji državni ured za demografiju i mlade, prilikom izmjena, posveti i drugim spornim, iako ne protuustavnim, elementima novog zakona. O svemu što je još potrebno izmijeniti Mreža će pričati direktno sa savjetima mladih te s predstavnicima gradova i županija tijekom javnih događanja u proljeće 2024. 

Ovim Zahtjevom za ocjenu ustavnosti, Mreža mladih Hrvatske, kao organizacija koja okuplja najveći broj organizacija mladih i za mlade u RH, te kao organizacija koja je međunarodno priznata kao nacionalno vijeće mladih, želi potaknuti raspravu o potrebi nacionalnog savjeta mladih te očuvati ustavnu ravnotežu između središnje vlasti i lokalne autonomije. Odlučili smo kako nećemo pasivno promatrati kako participacija mladih postaje ekskluzivni klub za članove političkih pomladaka te očekujemo odluku koja produbljuje i ojačava demokraciju. 

Za kraj ćemo ponoviti Sarine riječi s konferencije za medije o svom viđenju nacionalnog savjeta mladih “To nije participacija mladih.! Tako se zatvaraju vrata mladima koji nisu u pomladcima političkih stranaka!” 

 

Kontakti za medije:

Josip Miličević, Glavni tajnik

josip@mmh.hr

+385 91 615 1680

 

Kristijan Orešković

koreskovic@mm.hr

+385 91 622 9084

Financirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njega.


Projekt udruge Mreža mladih Hrvatske naziva "Borba za pravo na participaciju i reprezentativnost " financiran je sredstvima Europske unije u okviru Programa Impact4Values. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.