Main dsc 0862
14.03.2024.

Susret s Predsjednikom: O pravu i borbi na participaciju

Podijeli:

U okviru projekta "Borba za pravo na participaciju i reprezentativnost", nedavno smo održali sastanak s Predsjednikom Republike Hrvatske. Centralna tema razgovora bilo je nezadovoljstvo izmjenama Zakona o savjetima mladih, koje su bile povod za ovaj susret.

Ključna promjena u navedenom zakonu omogućila je Savjetu mladih Republike Hrvatske da koordinira aktivnosti svih gradskih i županijskih savjeta te tako predstavlja interese mladih diljem zemlje.

U suradnji s 44 oporbenih zastupnika, u veljači ove godine, podnijeli smo Zahtjev za ocjenom ustavnosti izmjena Zakona o savjetima mladih Ustavnom sudu.

Također, upozorili smo Predsjednika RH, kao i njegove savjetnice za odgoj i obrazovanje gđu. Jadranku Žarković te savjetnicu za ljudska prava i civilno društvo gđu. Melitu Mulić, o suprotnosti novog zakona preporukama Vijeća Europe. Naglasili smo da ćemo s tom činjenicom upozoriti i nadležne europske institucije.

Na sastanku, Predsjednik RH i njegove savjetnice izrazili su zadovoljstvo susretom te zahvalnost što smo ih obavijestili o našim stavovima. Također, izrazili su zabrinutost zbog prakse nadležnog Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Raspravljali smo o brojnim temama koje se tiču participacije mladih u društvu te smo istaknuli važnost daljnjeg rada na osiguranju kvalitetne participacije i reprezentativnosti mladih u svim segmentima društva.

Financirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njega.

Projekt udruge Mreža mladih Hrvatske naziva "Borba za pravo na participaciju i reprezentativnost " financiran je sredstvima Europske unije u okviru Programa Impact4Values. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.