Main 316677136 510330707806918 3161302698070868275 n
18.10.2023.

"Show" u Alicanteu

Podijeli:

Članica Upravnog odbora Mreže mladih Hrvatske (MMH), Seline Stankir, početkom listopada putovala je iz Hrvatske kako bi sudjelovala na Europskoj konferenciji za mlade u Alicanteu, Španjolskoj, organiziranoj u sklopu španjolskog predsjedavanja Vijećem EU te početka novog, 10. ciklusa Dijaloga EU s mladima. Europske konferencije za mlade organizirane u sklopu Dijaloga EU s mladima kulminacija su procesa konzultacija s mladima te okupljaju mlade iz cijele Europe kako bi jedni s drugima podijelili rezultate nacionalnih konzultacija i otvorili prostor za raspravu o istima. Temeljem istih, mladi sudionici razvijaju zajedničke zaključke i preporuke za donositelje odluka.  

Seline je na put išla kao članica hrvatske delegacije, uz još dvoje mladih delegata, te dvije predstavnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade (SDUDM-a) - resornog tijela za mlade Vlade RH. O sastavu delegacije i ove je godine odlučivao SDUDM po principu – jedno mjesto za MMH (ako baš mora) jer provode Dijalog Europske unije s mladima, a druge dvije osobe izabrat će oni sami. MMH je, kao dugogodišnji i jedini ikad koordinator procesa Dijaloga EU s mladima u Hrvatskoj, SDUDMu već nekoliko puta u prethodnim godinama, prije ili netom nakon Europskih konferencija za mlade, a putem službenih kanala, sugerirala da delegaciju treba okupiti javnim pozivom te da o njima odluči Nacionalna Radna skupina za provedbu Dijaloga EU s mladima ili neka neovisna komisija koju bi Radna skupina izabrala. Međutim, SDUDM je tek sada – sa dvije godine zakašnjenja – u procesu osnivanja te Radne skupine, a otvaranje javnog poziva kojim bi se birala delegacija za Europsku konferenciju mladih kategorički je i redovno odbijano. Pouzdano znamo da se delegati biraju na način da se telefonski nazove osoba koju je netko iz SDUDM-a prepoznao kao podobnu.  

Načelno to i ne možemo osuđivati u snažnijoj mjeri jer i sami pozivi na Europske konferencije mladih uglavnom stižu u posljedni trenutak i teško je očekivati da bi ikoje državno tijelo stiglo provesti javni poziv za prijavu delegata. Ipak, ono što je također bila naša snažna sugestija – da delegacija, uključujući i predstavnice SDUDMa, prethodno odlasku na konferenciju bude kvalitetno i temeljito pripremljena. Ni to SDUDM nikad nije prihvatio i svaka delegacija posljednjih godina, izuzev individualnih delegata_kinja iz MMH, išla je predstavljati Hrvatsku i mlade iz RH potpuno nespremna i nesvjesna što uopće Dijalog EU s mladima jest, a kamoli da su znali nešto o rezultatima tog procesa u RH. O ponašanju pojedinih delegata kroz godine ili kod nekih čak i poznavanju osnova engleskog jezika ne vrijedi ni pisati – neprepričljivo je i rezultira potpunom nereprezentativnosti na tim prilično značajnim europskim događajima. 

No, vratimo se natrag na stvar - u toplu Španjolsku, Alicante, gdje je sa hrvatskom delegacijom, među stotinama mladih iz Europe te predstavnika vlada zemalja članica, i naša Seline. Konfrencija teče uobičajenim tokom, malo youthwashinga, malo grupnog rada, malo strateškog sastančenja sa relevantnim partnerima iz drugih nacionalnih vijeća mladih pod pauzama. Treći dan konferencije, Seline prije doručka prima SMS kojim ju službenica SDUDM-a poziva na sastanak sa ostalim predstavnicima delegacije. Odaziva se, a tamo ju čekaju (samo) dvije službenice SDUDM-a: Emina Kovačević i Marina Smernić, i kao u kakvoj zasjedi – Kovačević se nadvije nad Seline. „Samo da vam kažemo, nije napad, ali - vi se lažno predstavljate i u zakonskom ste prekršaju. Vi niste nacionalno vijeće mladih RH, ono je određeno izmjenama Zakona o savjetima mladih... Vi čak ni ne pokrivate cijelu Hrvatsku, a mi se fokusiramo i na ruralna područja... imate jednog delegata samo zato što provodite Dijalog…“ i nastavlja u tom tonu. Seline joj spremno odgovara na sve prozivke, argumentirano objašnjava kako je i zašto MMH jest nacionalno vijeće mladih RH te da je struktura  poput naše (razvijena kao organizacija civilnog društva) zastupljena kod gotovo svih nacionalnih vijeća mladih iz drugih zemalja članica EU. Na to joj Kovačević odgovara da su oni (SDUDM) “proveli analizu koja je pokazala da to nije istina već je „pola-pola“... neke zemlje imaju takvu strukturu, a u drugima su predstavnici politički birani” tvrde. Da nam je samo znati tko je i na koji način tu analizu proveo. Kovačević završava s tim da MMH protivno zakonu posjećuje sve te međunarodne događaje i još k tomu o istima ne izvještava SDUDM. Jasno, SDUDM se nikad nije obratio pitati ili zatražiti ikakve informacije o ikojem od međunarodnih događaja na koje smo pozvani i na kojima smo sudjelovali od kad je i SDUDM konstituiran. Osim toga, SDUDM je sve ovo mogao vrlo transparentno iskomunicirati prilikom službenog sastanka (naj)viših predstavnika jedne i druge strane, umjesto da ovako bezobrazno i podmuklo pošalje dvije službenice da se na službenom putu, u stranoj zemlji, okome na našu 24-godišnju članicu Upravnog odbora, posebice izoliranu obizirom da u hrvatskoj delegaciji nema nikoga tko ne dijeli mišljenje i stav SDUDM-a.

Nijedno resorno tijelo za mlade Vlade RH dosad, bez obzira na političku opciju na vlasti, nije bilo ovoliko protivno Mreži i njezinom djelovanju, štoviše brojni su nas čak i otvoreno (ali ne i zakonski) priznavali kao nacionalno vijeće mladih. Nijedno resorno tijelo za mlade Vlade RH dosad nije učinilo korake koji bi unazadili položaj mladih u RH poput SDUDM-a, i to sve u godinu dana i u trenutcima najslabije demografske slike dosad, rastućih brojki (mladih) iseljenika, kriza potaknutih pandemijom i potresima, te rata u Ukrajini i posljedičnih ekonomskih posljedica. Podršku partnera iz Europe imamo, i to ne samo drugih nacionalnih vijeća mladih već i predstavnika vlasti te drugih donositelja odluka. Možemo diskutirati o tome koje organizacije trenutno čine Skupštinu MMH i o nejednakoj zastupljenosti svih svjetonazora, ali bez obzira na to – Mreža i dalje ostaje najbrojniji savez udruga mladih u RH, sa najreprezentativnijim vodstvom i sa izgrađenim statusom i prepoznatljivosti, kako na nacionalnoj tako i međunarodnoj razini 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.