Main img 20240420 wa0068
23.04.2024.

Redovna godišnja skupština Mreže mladih Hrvatske 2024.

Podijeli:

Datuma 19. i 20. travnja održana je Redovna godišnja skupština Mreže mladih Hrvatske na kojoj se okupilo 30ak punopravnih i kandidatskih članica. Ta dva dana bila su puna događanja za Mrežu, od primanja novih punopravnih članica do biranja novog_e predsjednika_ice.

 

1. DAN SKUPŠTINE

 

Prvi dan Skupštine započeo je sa sesijom za nove delegate_kinje, a događanja na Skupštini otvorena su s predajom zahvalnice Krešimiru Makviću iz udruge SOS Dječje selo Hrvatska za sav rad i za sve dolaske na Skupštine MMH. Hvala mu za sve i želimo mu svu sreću u daljnjem radu. 

Dnevni red počinje s prezentacijom o Pro-NGO projektu kojeg je predstavio Leonard Jurić iz Udruge za razvoj kulture (URK). Nakon proceduralnih dužnosti, uslijedilo je primanje organizacija kandidatkinja u punopravno članstvo MMH.

Primljene su organizacije Klub studenata Fakulteta političkih znanosti (KSFPZG) i LAG Vallis Colapis. Mreža im još jednom čestita te se radujemo daljnjoj suradnji.

Osim primanja, Skupštinu su dvije udruge obavijestile o istupanju iz Mreže, a radi se o Udruzi studenata Europe AEGEE te Zagreb Pride te je skupština izglasala brisanje udruge Praktikum iz članstva. 

Zatim je došao red da Mreža predstavi svoje recentne zagovaračke inicijative. Involviranost MMH oko Zakona o savjetima mladih (ZoSM) predstavila je Sara Šušanj, potpredsjednica Upravnog odbora. Kristijan Orešković (MMH) predstavio je predizborne zahtjeve MMH koji su upućeni prema svim listama stranaka i koalicijama koje su predale kandidature. Sandra Rozman Papak (MMH) predstavila je analizu političkih programa stranaka i koalicija koje su imale javno dostupne programe u kojoj se jasno vidi ispunjavaju li navedene stranke/koalicije zahtjeve koje je MMH navela. Za kraj, Josip Miličević (Glavni tajnik MMH) prezentirao je analizu mladih na listama stranaka te kako su mladi koji su se kandidirali na listama stranaka/koalicija prošli na izborima. Zatim je uslijedilo revidiranje suradnje MMH i SDUDM-a o čemu je pričao Upravni odbor. 

 Još jedna točka dnevnog reda bila je usvajanje godišnjeg organizacijskog izvještaja o radu, kao i osvrt na mandate članova Upravnog odbora, a naglasak je ponajviše bio na trogodišnjem mandatnom izvještaju predsjednika na odlasku Lea Stakovića. Usvojen je i godišnji financijski izvještaj kojeg je predstavila Lidija Đukes (MMH). 

Prvi dan Skupštine polako se privodi kraju s primanjem Udruge Arteco Pavletić, koju je predstavio Zoran Pavletić, u kandidatsko članstvo MMH. Još jednom čestitamo. 

Za kraj, glavni tajnik MMH, Josip Miličević, predstavio je još jednu zagovaračku inicijativu MMH za 2023. /2024., a to je Vote16, odnosno spuštanje dobne granice za glasanje s 18 na 16 godina. Nakon komentara i kratke rasprave, zaključen je prvi dan Skupštine MMH.  

 

2. DAN SKUPŠTINE

 

Drugi dan Skupštine održao se u Kući Europe gdje su domaćini iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj (koje je predstavljao Ivo Antunović) otvorili dan s temom izbora za Europski parlament koji će trajati od 6. do 9. lipnja ove godine. Prezentirane su različite kampanje kojima se potiče građane na glasanje na europskim izborima te zašto su oni u suštini bitni za sve nas.  

Nakon toga, Mirela Pašić, facilitatorica procesa izrade Strateškog plana MMH, putem interaktivne online platforme prikupljala je komentare i ideje od članstva važne za strateško promišljanje za sljedeći period od 3 do 5 godina.  

Zatim je uslijedio odabir predsjednika_ice Upravnog odbora MMH. Valja spomenuti da je ove godine bilo kandidirano čak petero mladih osoba! Kandidati_kinje za predsjednika_cu Mreže mladih Hrvatske bili su Marin Capan (Info zona), Mendi Ipsa (Ocean Znanja u Hrvatskoj), Antonio Kolar (SUMA-udruga za održivi razvoj), Mislav Šipek (DrONe, udruga za društveni razvoj i neformalno obrazovanje) i Nika Zrinščak (DKolektiv – organizacija za društveni razvoj). Kandidati_kinje imali su priliku predstaviti se, a potom je uslijedila kratka pauza koju su uzvanici iskoristili za upoznavanje kandidata_kinja. 

Službeni dio nastavio se s Q&A tijekom kojeg su kandidati_kinje odgovorili na dva već otprije poznata pitanja koja je MMH postavila, a zatim je otvoren prostor za prisutne delegate_kinje da postave svoja pitanja, te da, kroz odgovore i razgovor, sigurnije odluče za koga glasati. 

Nakon prikupljanja glasačkih listića, dok su se prebrojavali glasovi, Ivona Šimunović (MMH) predstavila je projekt Blockchained Youthwork.  

Glasanjem je utvrđeno da je novi predsjednik Upravnog odbora MMH Marin Capan. Još jednom mu od srca čestitamo i radujemo se svemu što slijedi tijekom njegovog predsjedničkog mandata. 

Nakon pozdravnog govora sada bivšeg predsjednika Lea Stakovića, kojem se Mreža zahvaljuje za sve što je učinio tijekom svoje kandidature i želi mu svu sreću u poslovnom i privatnom životu, priliku za govor dobio je novi predsjednik Marin gdje je iznio zahvale i najavio što planira za svoj mandat.  

MMH se još jednom zahvaljuje svim sudionicima, što delegatima_kinjama što kandidatima_kinjama, na dolasku i na sudjelovanju te demonstraciji zajedništva i povezanosti između udruga, kao živog dokaza važnosti Mreže.  

 

 

S time je zaključena Redovna godišnja skupština MMH 2024. 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.