Main trening  2
30.01.2023.

RAZMJENA STEČENIH ZNANJA I ISKUSTAVA  

Podijeli:

Prošlog smo tjedna, 23. siječnja 2023. godine, kao partnerska organizacija na projektu sudjelovali na hibridnom treningu predstavnika_ca organizacija civilnog društva, lokalne uprave i Sveučilišta u Zadru, Odsjeka za sociologiju pod nazivom "Upoznavanje s rezultatima istraživanja i ispitivanja javnog mnijenja te razmjena stečenih znanja i iskustava".

Trening se održao u okviru projekta „Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene“ koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Obiteljske politike: za koga i kada?

Predstavnice Odsjeka za sociologiju, Sveučilišta u Zadru predstavili su rezultate ispitivanja javnog mnijenja i potreba roditelja maloljetne djece (rezultati anketnog istraživanja i fokusnih grupa) pod nazivom „Obiteljske politike: za koga i kada?“. Također, Jasna Račić i Blanka Čop predstavile su rezultate istraživanja literature o usklađivanju privatnog i poslovnog života.

Kakva su nam zapravo radna mjesta?

Anamarija Tkalčec (CESI) obogatila je trening izloživši rezultate istraživanja koje je provela udruga CESI u sklopu njihovog projekta Parents@Work, a pod nazivom „Mijenjajmo stav! - Roditelji na radnim mjestima – između usklađivanja obveza i diskriminacije“. 

Mapiranje (javnih) politika i aktera

Također, aktivno smo sudjelovali u osmišljavanju i provedbi sesije u sklopu koje smo detektirali sve one javne politike i mjere koje imaju utjecaj na usklađivanje obiteljskog i radnog života. Nastavno na to, identificirani su i dionici kojima se može pristupiti s ciljem promjene javnih politika.

Dana 24. siječnja 2023. godine, održan je sastanak u sklopu istog projekta u kojem smo osmišljavali ideje i prijedloge za smjernice detektiranih javnih politika. Koncentrirali smo se na promicanje očevog i roditeljskog dopusta kao mjere koja ne samo da omogućava muškarcima da se bolje povežu sa svojom djecom već ona smanjuje preopterećenost majki.

Osmišljen je plan za sljedećih par mjeseci u koji su uvrštene akcije koje bi trebale direktno utjecati na razinu svijesti o prednostima i dobrobitima ravnopravnog roditeljstva za sve članove_ice kućanstva te na taj način doprinijeti boljoj ravnoteži obiteljskog i poslovnog života.

Nositelj projekta su udruga B.a.B.e., a partneri na projektu su: Sveučilište u Zadru, Grad Novska, Vukovarsko - srijemska županija, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRIter, Udruga 'HERA' Križevci - Za zaštitu i promicanje ljudskih prava, Centar za građanske inicijative Poreč, Ženska udruga "IZVOR", Hrvatska udruga poslovnih žena Krug, Domine - organizacija za promicanje ženskih prava, Prostor rodne i medijske kulture K-Zona te Mreža mladih Hrvatske.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.