Main 316130494 1322408585197206 6036727808203434176 n
29.11.2022.

Preko 500 mladih sudjelovalo na Europskog događaju za mlade u Varaždinu – EYE Varaždin

Podijeli:

Jedan grad, jedna lokacija, jedna vizija – Ø GRANICA i 1ØØ % LJUBAVI.

Proteklog vikenda, točnije 25. i 26. studenoga 2022. održan je jedan od najvažnijih i najvećih događanja za mlade u Europi upravo u Republici Hrvatskoj – točnije u prekrasnom Varaždinu. U Areni Varaždin se okupilo preko 500 mladih osoba od 15 do 30 godina koje su pristigle iz cijele Europe i šire.

Za organizaciju događaja su bili zaslužni P4 - centar za mlade i nezavisnu kulturu i Udruga mladih Varaždinski underground klub V.U.K. Mreža mladih Hrvatske i Savez izviđača Hrvatske su partneri projekta uz Grad Varaždin i Turističku zajednicu Grada Varaždina. Projekt je financirao i suorganizirao Europski parlament. Europski događaj za mlade u Varaždinu posebno je značajan jer je bio lokalno izdanje EYE-a (engl. European Youth Event) koji se održava svake dvije godine u Strasbourgu.

Program EYE Varaždin bio je podijeljen u tri dijela: TÀ POLITIKA, COOLTURA i HENGANJE. Tijekom dva dana druženja (dan prvi, dan drugi) održano je preko 40 različitih besplatnih aktivnosti, radionica, performansa, izložbi, panela, koncerata, silent disco party i još mnogo toga. Mladi su imali prilike raspravljati zašto ne bi mogli glasati sa 16 godina, kako očuvati okoliš, o zelenom transportu, stambenim politikama, Europskoj godini mladih, učili su o participativnim istraživanjima o mladima, sudjelovali na radionicama recikliranja, kriptografije, disc-golf-a, tečaju samoobrane, radionici pokreta i plesa, interaktivnim performansima, iscrtavali prirodne granice na karti Europe i još mnogo toga. Svečana ceremonija otvorenja održana je u petak u režiji Sanje TroppFruhwald, a u izvedbi Glazbene škole Varaždin, Plesnog studija Vindi, Jureka i Baisa, te voditelja Vanesse Petrac i varaždinskog glumca Jurice Marčeca, a u produkciji varaždinskog nuSynergetica.

Tijekom događanja su sudjelovali mnogi predstavnici_ce europskih, nacionalnih i lokalnih institucija, predstavnici_ce civilnoga društva te medija. Događanju se pridružio i Stephen Clarke, direktor nacionalnih ureda Europskog parlamenta, koji je također sudjelovao na mnogim aktivnostima u Varaždinu.

Posebno i veliko hvala svim volonterima i volonterkama bez čije pomoći ne bismo uspjeli!

Hvala i svim ostalima uključenim u organizaciju, Gradu Varaždinu i Uredu Europskog parlamenta u Hrvatskoj na pomoći pri organizaciji.

Ø GRANICA i 1ØØ % LJUBAVI!

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.