Main 20230627 102731
28.06.2023.

PARTICIPACIJA I POTREBE MLADIH: FOKUS GRUPA & UPITNIK

Podijeli:

U sklopu Erasmus+ projekta YAMAG “Youth and Municipality act glocal”, u kojem sudjeluje Mreža mladih Hrvatske zajedno s partnerskim organizacijama iz Italije, Španjolske i Rumunjske, održana je Fokus grupa “Participacija i potrebe mladih”. Aktivnost je provedena dana 27. lipnja 2023. u prostoru „Kuća ljudskih prava“ u Zagrebu te paralelno u online format.

Sudjelovali su predstavnici_ice iz 4 ciljane skupine: mladi, NGO mladih, stručnjakinje iz područja edukacije i obrazovanja te predstavnici_ice donositelja odluka i politika za mlade.

U prvom dijelu aktivnosti, raspravljalo se o prijedlozima promjena za poticanje aktivnije participacije mladih, o pripremljenosti i kapacitiranosti mladih za aktivnu participaciju te međusektorskoj suradnji. Zanimljiva pitanja koja su bila 'na stolu' uključivala su i osvrt na kvalitetu  međusobne komunikacije organizacija mladih i donositelja odluka te odnos povjerenja i podrške između mladih i organizacija mladih. Pitanja koja su obuhvaćala različite perspektive mladih, NGO-a i donositelja odluka odnosila su također i na korake koji se poduzimaju za uključivanje mladih u donošenje odluka te koji su glavni izazovi s kojima se donositelji odluka susreću pri pokušaju angažiranja mladih te kakva je perspektiva lokalnih vlasti po pitanju uključivanja mladih u demokratske procese i javni život. Fokusirali smo se na proaktivni pristup te pokušali davati prijedloge i ideje za poboljšanje participacije i kvalitetnu međusektorsku suradnju.

U završnom dijelu Fokus grupe, predstavnici svih ciljanih skupina okupili su se u zajednički plenum te podijelili svoje zaključke. Pridružili su nam se i sudionici_ice online fokus grupe koja je paralelno odgovarala na ista pitanja samo u virtualnom svijetu, kako bismo omogućili inkluzivan pristup participaciji mladih i pružili svima jednake prilike za sudjelovanje, bez obzira na lokaciju i (ne)mogućnost dolaska uživo. Kao gosti iznenađenja, priključili su nam se i naši suradnici iz partnerske organizacije iz Italije, općina Bassano del Grappa, te su pozdravili sve prisutne u ulozi nositelja YAMAG projekta.

Fokus grupa dio je velikog istraživanja “Mladi u EU danas” koje se provodi u 4 partnerske organizacije te obuhvaća pregled trenutnog stanja u sektoru mladih i upitnik koji ispituje stavove mladih osoba o navedenoj temi, a zajednički rezultati bit će predstavljeni u sklopu Konferencije za medije i služit će za razvoj poticajnih mogućnosti za participaciju mladih.

Dok iščekujemo analizu i zaključke provedenih Fokus grupa, pozivamo sve mlade u dobi od 18 do 29 godina, da postanu dio našeg YAMAG tima kroz ispunjavanje upitnika te daju svoj osvrt na temu participacije i potrebe mladih.

Upitnik možete ispuniti klikom na ovu poveznicu:

UPITNIK YAMAG – PARTICIPACIJA I POTREBE MLADIH

#European Union #Erasmus #confinanced by European Union
_________
"Co-financed by the European Union"

“Sufinancira Europska unija. Izraženi stavovi i mišljenja isključiva su odgovornost autora i ne odražavaju nužno stavove Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje potporu ne mogu se smatrati odgovornima za njih.”

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.