Main communication
14.04.2022.

Održana završna konferencija projekta „Reci pravu stvar na pravom mjestu“

Podijeli:

Dana 13. travnja 2022. godine  održana je završna konferencija Erasmus+ projekta „Reci pravu stvar na pravom mjestu“ pod nazivom „Dijalog EU s mladima i srednje škole: mogućnosti i preporuke“ u hotelu Dubrovnik u Zagrebu.

Sudionici_ce su tijekom konferencije saznali informacije što je Dijalog EU s mladima te kako ga se može koristiti u svrhu demokratizacije škole. Također su upoznati s preporukama koje su nastale direktno od samih predstavnika_ca vijeća učenika te stručnog i nastavnog osoblja koje s njima radi, a sve u svrhu osnaživanja rada vijeća učenika unutar školskih zajednica.

Organizacijom ove konferencije Mreža mladih Hrvatske željela je podržati ravnatelje_ice u području provedbe Dijaloga EU s mladima kao alata te im je upravo s tom svrhom i predstavljen projekt „Reci pravu stvar na pravom mjestu“. Cilj projekta je bilo stvaranje uvjete za uspješno uključivanje škola u provedbu upravo Dijaloga EU s mladima u Hrvatskoj kroz osnaživanje rada vijeća učenika. Osim navednog, konferencijom se željelo dodatno motivirati ravnatelje_ice da podrže svoje nastavnike_ce i stručne suradnike_ce u provedbi konzultacija s mladima te u radu vijeća učenika.

Konferenciju je otvorio predsjednik Mreže mladih Hrvatske, Leo Staković koji je naglasio važnost projekta i kontinuiranog rada na osnaživanju vijeća učenika. Sudionik_ce je pozdravio i predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja gdin. Momir Karin koji je također naglasio važnost funkcioniranja vijeća učenika unutar škola, ali je i pružio potporu ovom projektu kao i sličnima koji rade na osnaživanju vijeća učenika i otvaranju dijaloga između učenika_ca i škola.

Moderator konferencije Domagoj Morić, dao je riječ i voditeljici projekta te glavnoj tajnici Mreže mladih Hrvatske Jovani Kepčija Pavlović koja je uputila sudionike_ice  u sam projekt dok je voditeljica projekata i programska suradnica Mreže mladih, Valentina Gambiroža Staković svim prisutnima predstavila Dijalog EU s mladima i kako se istoimeni provodi. Najbitniji dio predstavljanja  Valentine Gambiroža Staković je bilo isticanje nužnosti uključivanja odgojno-obrazovnih ustanova te važnosti  njihovog sudjelovanja u provedbi Dijaloga EU s mladima kroz konzultacije.

Učenice Gimnazije Dubrovnik i Srednje škole Jastrebarsko, Marija Turčinović i Sara Bradvić predstavile su Preporuke usmjerene na poboljšanje funkcioniranja vijeća učenika koje su nastale kroz široki konzultativni proces, a primarno tijekom 2021. godinu i provedbu projekta „Reci pravu stvar na pravom mjestu“.  Preporuke su namijenjene relevantnim donositeljima odluka u području odgoja i obrazovanja te mladih.  Cilj Preporuka je jačanje pozicije vijeća učenika unutar škola, ali i usmjeravanje na pridavanje većeg značaja radu i djelovanju vijeća učenika te  nastavnom i stručnom osoblju koje s njima radi.

Nakon uvodnih izlaganja, sudionici_ce su imali prilike poslušati zanimljiv i interaktivni panel Dijalog EU s mladima u školama: perspektiva učitelja, učenika  i ravnatelja”. Na panelu su sudjelovale ravnateljica Gimnazije Dubrovnik Katarina Tolja,  profesorica hrvatskog jezika Medicinske škole Osijek Đurđica Radić i pedagoginja Gimnazije Karlovac Snježana Fištrović te učenik Glazbene škole Zlatka Grgoševića Sesvete David Galović. Tokom panela su panelistkinje i panelist iznosili pozitivne primjere zašto se uključiti u projekte kao što je ovaj  te koje inicijative su pokrenute od strane vijeća učenika , a koje su bile od velike važnosti za školu i lokalnu zajednicu. Panelisti su  iznosili prednosti uključivanja učenika_ca i nastavnika_ca u projekte koji omogućuju učenicima aktivnije djelovanje u zajednicama i školi.

Drugi dio konferencije bio je posvećen interaktivnoj radionici „Provedba Dijaloga EU s mladima u srednjim školama: izazovi i prilike" na kojoj su sudionici_ce imali prilike predlagati kako da se Dijalog EU s mladima još kvalitetnije implementira unutar škola.

 

Zahvaljujemo se svim sudionicima i sudionicama na dolasku na konferenciju i na aktivnom sudjelovanju. Konferencija je okupila preko 40 različitih srednjih škola iz cijele Republike Hrvatske.

Projekt je proveden u okviru Erasmus+ programa.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.