Main 1
21.02.2020.

Održana rasprava o prijedlogu Nacionalnog programa za mlade

Podijeli:

Danas smo u dvorani Kuće ljudskih prava održali raspravu o prijedlogu Nacionalnog programa za mlade (NPM). Rasprava je održana u sklopu zadnjeg dana savjetovanja s javnosti te je tema bila sadržaj prijedloga dokumenta i rasprava što zapravo trebamo od politika za mlade.

Uvod u raspravu dali su Nikola Baketa (IDIZ) - autor analize implementacije NPM-a 2014. - 2017., Josip Miličević (MMH) - član radne skupine za izradu novog NPM-a te Marko Kovačić (IDIZ) - stručnjak za javne politike na područji mladih i obrazovanja, dok je raspravu moderirala Branimira Penić iz MMH. Predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje donosi NPM, nažalost nisu mogli sudjelovati na raspravi.

Na raspravi je sudjelovalo 30-tak predstavnika zainteresirane javnosti, mahom osobe iz organizacija civilnog društva, organizacija mladih i za mlade, javnih tijela te lokalnih samouprava.

Ključne točke rasprave sudionika bile su:

- ovaj prijedlog NPM-a ne odgovara na prioritetne teme i potrebe mladih

- NPM-u nedostaje jasne vizije i ciljanost od strane donositelja politike

- ključno pitanje za tu politiku za mlade jest treba li ona biti široko definirana politika koja uključuje sva područja i sve mjere koje imaju veze s mladima ili uže fokusirana politika koja se samo tiče mjera kojima se cilja na prioritete i potrebe mladih

Raspravu je pratila bilješka koja je potom poslana MDOMSP-u u obliku komentara s rasprave u sklopu javnog savjetovanja, kojem je danas bio zadnji dan. Bilješke možete preuzeti u prilogu ove vijesti.

Sudionici rasprave složili su se da je potrebno dalje intenzivnije raditi na poboljšanju kvalitete politika za mlade, time i NPM-a, da je bitno zahtjevati ciljane i koherentne politike prema mladima.

------------------------------------
Ovaj događaj organiziran je u sklopu programa "Centri znanja za društveni razvoj" Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.