Main radni%c4%8dka prava
20.01.2020.

Održana prva radionica - Znaš li svoja radnička prava?

Podijeli:

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Mreža mladih Hrvatske održali su 5. studenog prvu u seriji radionica „Znaš li svoja radnička prava?“, koje se provede u sklopu ESF projekta „Zajedno smo jači“ čiji je nositelj SSSH. Radionica je održana za studente na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, u suradnji s Klubom studenata Fakulteta političkih znanosti.

Cilj ove interaktivne i zabavne radionice je mlade koji će uskoro izaći na tržište rada ili su upravo počeli raditi osnažiti i pripremiti za početak radne karijere učenjem osnovnih radničkih prava koje trebaju imati na poslu te kako se izboriti za njih. Radionica uči mlade kako da prepoznaju kršenje prava i nepridržavanje prava od strane poslodavca, ali i neke osnovne pravne pojmove i dokumente preko kojih ostvaraju svoja radnička prava.

Studenti i studentice su krenuli u radionicu skeptični u vlastito znanje i iskustvo po pitanju rada, ali kroz razgovor međusobno i s trenerima shvatili su da zapravo već imaju razne iskustva u radu, često i loša. Znanje i metode rada mladi su dočekali s oduševljenjem te su do kraja četverosatne radionice procijenili da im je razina znanja i svijesti o radničkim pravima uvelike porasla te su se osjećali mnogo spremnije plivati kroz svijet rada.

Osim radionice, polaznicima su podijeljene kopije nove brošure „Mali vodič za veliku borbu“, na kojoj je radionica utemeljena, a koja je izrađena u sklopu projekta. Vodič mladima na jednostavan način objašnjava pravne pojmove i zakonske regulative rada koje trebaju znati pri zapošljavanju kako bi realizirali svoja prava, ali i listu pitanja koje trebaju postaviti poslodavcima pri zapošljavanju kako bi znali da je sve po zakonu. Vodič se može preuzeti i u digitalnom obliku sa stranica SSSH, gdje se nalazi i popis nadolazećih radionica: http://www.sssh.hr/hr/static/sssh/sekcija-mladih-sssh/radionice-za-mlade-104

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Radionica „Znaš li svoja radnička prava?“ provodi se u sklopu projekta „Zajedno smo jači“, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.