18.11.2016.

Održana prosvjedna akcija "Mladi za radnička prava!"

Podijeli:

 

 

Na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu je u četvrtak 17. studenog, s početkom u 18 sati, održana prosvjedna akcija „Mladi za radnička prava“. Prosvjednu akciju podržala je široka koalicija od 51 sindikata, udruge i neformalne inicijative, uz prisustvo stotinjak građana i građanki. Govori su bili praćeni vizualnim performansom kolektiva Zagreb Light Brigade, čiji su članovi svjetlima na Trgu žrtava fašizma ispisali frazu „Borimo se!“, kao i žestokim bubnjarskim ritmovima kolektiva Drum 'n' bijes i Zli bubnjari.

 

 

 

Na početku akcije okupljenim sudionicima i sudionicima obratio se Karlo Kralj, predsjednik Mreže mladih Hrvatske, naglašavajući kako generacija mladih kojoj i sam pripada već sad na vlastitoj koži osjeća bolne posljedice stalnog urušavanja radničkih prava u ovoj zemlji: „Ogromna je nepravda koja se nesposobnim i nemarnim upravljanjem nanosi cijelim generacijama mladih ljudi!“.


Slijedili su govori dvoje mladih sindikalnih aktivista i jedne studentice. Matej Brvar iz Sindikata Mladi plus predstavio je iskustva sindikalnog organiziranja  mladih u Sloveniji. Naglasio je da se mladi često nalaze u začaranom krugu između mjera zapošljavanja i ponovnog povratka među nezaposlene. Zato u Sindikatu Mladi Plus pokušavaju organizirati i aktivirati mlade da se okupe i u jedan glas kažu - dosta je. “Mi mladi u Sloveniji susrećemo se s istim problemima kao i mladi u Hrvatskoj. Želimo da nas se prestane prikazivati kao lijene ili nedovoljno fleksibilne te da se više ulaže u kvalitetnije poticanje zapošljavanja”, zaključio je.

 


Maja Mandarić iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) sudionike je upoznala s borbom djelatnica zagrebačkih vrtića za svoja radnička prava, stavljajući poseban naglasak na važnost sindikalnog aktivizma mladih: “Sindikat nam danas treba jednako kao i bilo kada prije. A sindikat je ono što mi sami od njega napravimo. Sindikat može biti snažan i uspješan samo ako ima mnogo članova, i ako smo kao članovi aktivni.”


Naposljetku, okupljenima se obratila studentica Dorotea Šušak. Ona je govorila o negativnim iskustvima mladih ljudi na tržištu rada i velikom problemu nesigurnih radnih odnosa koji proizlaze iz nejasnih i nedorečenih propisa: “Manjak otpora takvom sustavu doveo je do toga da danas čak 20% mladih potpada pod klasifikaciju onih koje bismo mogli nazvati siromašnima. I zato je iznimno važno da se solidariziramo i kažemo ne.”

 

 


Na tom tragu organizatori prosvjedne akcije „Mladi za radnička prava“ nastavljaju razvijati suradnju sindikata, udruga i drugih organizacija zainteresiranih raditi na pitanjima učeničkog, studentskog i sezonskog rada, nedovoljno kvalitetnih mjera aktivne politike zapošljavanja, suzbijanju diskriminacije na radnom mjestu i uklanjanju prepreka sindikalnom organiziranju mladih. Ova prosvjedna akcija je pokazala kako su radnička prava ideja čije vrijeme (ponovno) dolazi.

 

 

Priopćenje za medije

Poziv za medije

Fotogalerija

 

Kontakti:

Nikola Buković, nikolab@mmh.hr, 099/6655 447
Sven Janovski, sven@mmh.hr, 099/837 6805

 

 

Prosvjednu akciju su podržale sljedeće organizacije:

 

ACT Grupa
Ambidekster klub
Autonomni kulturni centar Attack!
Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju
Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje
Centar za mirovne studije
Centar za ženske studije
Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću
Drugo more
Drum'n'bijes
EKN - Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske
GONG
GOOD inicijativa
Idem i ja - Centar za zdravo odrastanje
K-zona
Klub studenata Fakulteta političkih znanosti
Klub studenata Filozofskog fakulteta
Kuća ljudskih prava
Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva
Mreža mladih Hrvatske
Multimedijalni institut
Nezavisni cestarski sindikat
Nezavisni hrvatski sindikati
Regionalni industrijski sindikat
Savez samostalnih sindikata Hrvatske
Savjet mladih Grada Splita
Sindikat graditeljstva Hrvatske
Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije
Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ)
Sindikat metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat
Sindikat Nova solidarnost
Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK)
Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske
Sindikat pomoraca Hrvatske
Sindikat prometa i veza Hrvatsle
Sindikat trgovine Hrvatske
Savez udruga Klubtura
TEHNOS - Strukovni sindikat radnika HEP-a
Udruga Igra
Udruga KOMA
Udruga Pariter
Udruga Pozitivna sila
Udruga Radio Student
Udruga za promicanje kultura Kulturtreger
Udruženje za razvoj kulture 'URK'
Za rad spremne!
Zagreb Light Brigade
Zagreb Pride
Zelena akcija
Zli bubnjari
Ženska Mreža Hrvatske

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.