Main img 20200812 100256
12.08.2020.

Nezaposlenost, nesigurna stambena situacija, COVID-19 – Vlada mora konačno napraviti ozbiljne poteze za dobrobit mladih

Podijeli:

Predstavnici Mreže mladih Hrvatske danas su, povodom Međunarodnog dana mladih, na Trgu Sv. Marka, ispred zgrade Vlade RH, uputili zahtjeve prema novoj Vladi i novoosnovanom Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade, gdje je resor mladih premješten. Cilj zahtjeva je upozoriti na ključne probleme mladih u Hrvatskoj, koji su pandemijom samo postali gori, te kako bi se predložili neki nužni potezi nove Vlade za mlade.

Predsjednik Mreže, Josip Miličević, istaknuo je kako su se mladi nalazili u teškoj situaciji i prije izbijanja pandemije uzrokovane virusom COVID-19, a sada im egzistencijalna situacija postaje još gora, te kako očekuju od Vlade da poduzme korake kako bi omogućila bolji život za mlade u Hrvatskoj.

S tim ciljem, predstavljeni su zahtjevi u pet područja: zapošljavanju, stanovanju, obrazovanju, participaciji mladih te općenito u politikama za mlade. Ti zahtjevi tiču se konkretnije boljih radnih uvjeta za mlade kroz ugovore na neodređeno i borbu protiv prekarnosti, rješavanja problema stanovanja kroz zakonsku regulaciju te javno ulaganje, promjena u obrazovnom sustavu u vidu uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja te investicija u strukovno obrazovanje i, konačno, bolje suradnje između donositelja odluka i sektora mladih, kao i sudjelovanje samih mladih osoba u kreiranju politika i rješenja za ove probleme. Osim toga, potrebno je da novi Središnji ured zagovara nove i kvalitetne intervencije za pomoć mladima usred pandemije, a ne da se oslanja samo na stare i postojeće državne politike.

Miličević je istaknuo kako Mreža ovime ne želi nužno kritizirati, već nuditi konstruktivna rješenja za probleme s kojima se mladi suočavaju. Napomenuo je kako ovo nisu ni svi problemi ni sva rješenja, ali u Mreži priželjkuju od nove Vlade i Središnjeg državnog ureda da surađuju i redovito konzultiraju sektor mladih kako bi zajedno ostvarili zajednički cilj - bolje uvjete za život te ostanak mladih u Hrvatskoj.  

S tim ciljem, Miličević je istaknuo kako se nada da će, čim Središnji ured krene s radom, dobiti mogućnost sjesti za stol s novom državnom tajnicom za demografiju i mlade, Željkom Josić, čiji mandat je službeno počeo ovaj ponedjeljak, 10. kolovoza, a kako bi se zajedno razgovaralo i prioritetima za mlade.  

Nakon konferencije, Miličević je Vladi i službeno urudžbirao zahtjeve.

U nastavku možete pronaći sve zahtjeve koje je Mreža mladih Hrvatske uputila prema Vladi.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.