Main slika 3
05.04.2023.

Nacionalna konferencija “Zajedno za održivu i inkluzivnu Europu“

Podijeli:

Mreža mladih Hrvatske održala je nacionalnu konferenciju o Dijalogu Europske unije s mladima 3. travnja 2023 godine u Zagrebu na kojoj su sudjelovale mlade osobe, predstavnici državnih institucija i tijela, odgojno-obrazovnih ustanova te drugih organizacija civilnoga društva.

Na konferenciji su bili predstavljeni rezultati IX. ciklusa Dijaloga Europske unije s mladima, predstavljena je nova publikacija nastala iz pera 13 mladih osoba „Moja priča o ciljevima za mlade“ te je održan zanimljiv panel o Europskim ciljevima za mlade.

Trenutni ciklus usmjeren je na ciljeve vezane uz inkluzivno društvo i održivu zelenu Europu. Konzultacijski proces koji je trajao od 1. srpnja 2022. godine s mladima diljem Europe pokazuje rezultate da mlade iz Europe brine što se mlade osobe koriste kao "ukras" (engl. youth washing) bez da ih se pita za mišljenje i aktivnu participaciju. Mladi nisu zadovoljni (ne) uključivanjem u kreiranje javnih politika i mogućnosti sudjelovanja u javnom životu države.

Mladi iz Hrvatske, između ostaloga, zaključuju kako postoje društvene nejednakosti i otežan pristup informacijama o klimatskim promjenama; smatraju da se o klimatskim promjenama ne uči kroz formalno obrazovanje. Od ostalih prioriteta izdvojili su stambeno zbrinjavanje i dostupnost pristupačnih domaćih (lokalnih) proizvoda.

Tijekom panela o Europskim ciljevima za mlade razgovaralo se sa Selin Stankir, mladom delegatkinjom pri Europskoj konferenciji za mlade održanoj u Švedskoj, Markom Bokom iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj te prim. dr. sc. Marijom Kušan Jukić iz NZJZ Dr. Andrija Štampar.

Marko Boko ističe kako je važno, s obzirom na to da je sljedeća godina "super izborna", djelovati na povećanju izlaznosti mladih na Europske izbore, ali i sve izbore općenito. Dr. sc. Jukić navela je probleme u sustavu osiguranja psihološke podrške mladima te istaknula kako u Hrvatskoj nedostaje izvanbolničkih službi za pružanje mentalne podrške mladima. Važno je poslati poruku mladima da nisu sami i da su odrasle osobe tu za njih.

Konferencija je završena promišljanjem kako se mladi mogu još kvalitetnije i smislenije uključiti u Dijalog EU-a s mladima te posebno u X. ciklusa konzultacija koji počinje 1. srpnja ove godine.

Mreža mladih organizirala je Nacionalnu konferenciju u okviru projekta „Dijalog EU s mladim 2022 – 2024“, sufinanciran sredstvima Europske unije (kroz sredstva Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu) i sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.