06.04.2017.

Mreža suorganizirala i sudjelovala na tematskoj sjednici Odbora za rad Hrvatskog sabora

Podijeli:

U utorak 4.4. održana je tematska sjednica Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo na temu utjecaj mjera aktivne politike zapošljavanja na zapošljivost i život mladih u Republici Hrvatskoj. 

 

Tema sjednice bila je "Utjecaj mjera aktivne politike zapošljavanja na zapošljivost i život mladih u Republici Hrvatskoj", a održala se u suradnji sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske, Maticom Hrvatskih sindikata te Mrežom mladih Hrvatskle. Uvodno izlaganje održali su Marin Živković iz Mreže mladih Hrvatske, Lucija Barjašić Špiler iz Matice hrvatskih sindikata te Ana Miličević Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

 

 

Predstavnik Mreže Marin Živković je upozorio na brojne nedostatke paketa mjera "Od mjere do karijere"  naglasivši da mjere nažalost nisu redefinirane na temelju preporuka proizašlih iz Vanjskih evaluacija te da glavni problemi starih mjera kao što su nekvalitetno mentorstvo, nedovoljno ciljanje mjerama te s time povezani značajan efekt mrtvog tereta nisu adekvatno adresirani. Upozorio je i diskriminatorne efekte trenutnih pravila koje pogađaju one starije od 30 ali i one koje žive nešto dalje od poslodavca pogotovo jer je SOR u nekim strukama postao jedini ulaz na tržište rada. Predstavnik MMH kritičan je bio i prema drugim mjerama politike zapošljavanja. Apsurdno je da kod samozapošljavanja mlada osoba koja pokreće posao treba osposobiti još dvije mlade osobe, da javne radove, mjeru koja u pravilu služi za dugotrajno nezaposlene, sada mogu koristiti i gotovo svi mladi.  Značajni problemi na tržištu rada nastaju nakon što je mjera SOR zamijenila pripravništvo a sada je počela ulaziti i u sferu klasičnih radnih mjesta te počela supstituirati i njih. 

 

Lucija Barjašić Špiler iz Matice hrvatskih sindikata se upravo nadovezala na taj problem te pokazala konkretne primjere poslova koji se sada obavljaju preko SOR-a kao što su rad na šalteru u banci te rad na blagajnu u trgovačkim lancima.  Napomenula je da se tako direktno subvencioniraju banki i upozorila da se mjera SOR većinski financira direktno iz državnog proračuna i to u iznosu od milijardu kuna.

 

Problem je za osobu u SOR-u što se negativne posljedice prelijevaju na tržište rada, pada cijena rada, poslodavci koji su htjeli zapošljavati to ne čine, zapošljavaju SOR-ovce, rekla je Ana Milićević Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske ali u isto vrijeme je pozdravila osnivanje povjerenstva za praćenje provedbe mjera aktivne politike zapošljavanja.

 

Državni tajnik Marko Pavić je upozorio da je u 2016. SOR funkcionirao kao „protočni bojler“ gdje bi se po završetku SOR-a osoba samo zamijenila drugom osobom na istoj mjeri.  Također je najavio vraćanje pripravništva koje je de facto nestalo te osnivanje povjerenstva za praćenje mjera. Iako prema ovako postavljenim mjerama nekim osobama koje su starije od trideset godina stvara nepremostiva prepreka za ulazak na tržište rada i time su direktno dikriminirane, državni tajnik Marko Pavić smatra da se ne radi o relevnatnom problemu s obzirom da se radi o malom broju osoba. 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.