Main img 2120
26.05.2024.

MMH na skupštini Europskog foruma mladih

Podijeli:

Od srijede 15. do nedjelje 19. svibnja, u Mollini (Španjolska) održavala se skupština najveće europske i svjetske organizacije mladih – Europskog foruma mladih (u nastavku Forum). Mreža je članica te platforme još od 2009. godine i to kao nacionalno vijeće mladih Hrvatske (eng. National Youth Council), priznata od strane drugih nacionalnih vijeća iz gotovo svih europskih država. Osim nacionalnih vijeća mladih, Forum okuplja međunarodne organizacije mladih, udruge koje se u različitim područjima bave interesima mladih, bilo da se radi o pomladcima europskih političkih stranaka, studentskim organizacijama, izviđačima, udrugama osoba s invaliditetom ili udrugama okupljenim radi zajedničkih ciljeva (zaštita okoliša ili promocija jezične raznolikosti, npr.). 

Ovogodišnja skupština, na kojoj je Mrežu predstavljao naš glavni tajnik Josip Miličević, bila je i izborna te su delegati birali novi Upravni odbor koji će voditi organizaciju u naredne dvije godine. Sve izabrane možete vidjeti OVDJE. Zanimljivo je primjetiti da je među kandidatima_tkinjama bila i jedna članica Mladeži HDZ-a koja se kandidirala kao predstavnica YEPP-a odnosno pomlatka Europske pučke stranke. U Hrvatskoj HDZ i Mladež aktivno rade na delegitimizaciji Mreže kao reprezentativnog tijela, ali na međunarodnoj razini očito žele sudjelovati u radu tijela koje upravo Mrežu prepoznaje kao krovnu organizaciju mladih u Hrvatskoj. Ne znamo je li to dobro ili loše, ali kandidatkinja Mladeži HDZ-a nije uspjela skupiti dovoljno glasova. 

Osim izbora, skupština je usvojila tri bitna dokumenta, jedan koji se tiče specifično smanjivanja prostora za rad udruga u Gruziji te dva koja imaju u fokusu Europu, specifično izbore za Europski parlament te ugrožavanje prostora za djelovanje civilnog društva (eng. Shrinking civic space). Članice Foruma su jasno dale do znanja što očekuju da Forum zastupa i kako da djeluje prema institucijama EU kao i prema Vijeću Europe, kako bi se osigurao prostor za raznolikost, demokraciju i uključivost. Mreža je uvijek podržavala pa tako i ovaj put, ideje te prijedloge koji dovode do uključivijeg i snažnijeg društva. Iako zabrinuti za svoj status u Hrvatskoj, drago nam je vidjeti da nas kolegice i kolege iz cijele Europe podržavaju što nam ulijeva snagu za daljnje djelovanje. 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.