Main 2023 lets getpolitical seminar
25.06.2024.

MMH na seminaru Vijeća Europe o jačanju demokratskog angažmana mladih

Podijeli:

Predsjednik Mreže mladih Hrvatske sudjelovao je na projektu “Democracy here, democracy now” koji koordinira Odjel za mlade Vijeća Europe, a usmjeren je na revitalizaciju demokracije kroz jačanje međusobnog povjerenja između mladih i demokratskih institucija i procesa. Konkretno, sudjelovao je na seminaru “Let’s get political! Youth, politics and elections” koji se održao u Europskom centru za mlade u Strasbourgu od 23. do 28. lipnja 2024. godine.  

Seminar je okupio 40 mladih iz 27 zemlja Europe koji su tijekom seminara raspravljali o načinima na koje se mladi ljudi mogu osnažiti i podržati za sudjelovanje u demokratskom političkom životu unutar svojih država. Osobito se fokus stavio na:

Inače, Odjel za mlade Vijeća Europe koji organizira seminar razrađuje smjernice, programe i pravne instrumente za razvoj koherentnih i učinkovitih politika za mlade na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Osigurava financiranje i obrazovnu potporu za međunarodne aktivnosti mladih s ciljem promicanja građanstva mladih, mobilnosti mladih i vrijednosti ljudskih prava, demokracije i kulturnog pluralizma. 

U provedbi seminara sudjelovali su i članovi Savjetodavnog vijeće za mlade koji se inače sastoji od 30 predstavnika nevladinih organizacija i mreža mladih. Njegova glavna zadaća je osigurati uključivanje politika za mlade u program aktivnosti Vijeća Europe dajući mišljenja Odboru ministara i prijedloge svim drugim tijelima Vijeća Europe. 

Seminar se održao u Europskom centru za mlade Strasbourg kao međunarodnom centru za obuku, obrazovanje i konferencije, a koji ugošćuje sudionike koji pohađaju aktivnosti koje organizira Odjel za mlade Vijeća Europe. Vanjski organizatori događaja također mogu koristiti Centar za aktivnosti koje potiču i brane vrijednosti Vijeća Europe (demokracija, vladavina prava i ljudska prava). 

Tijekom seminara se održala i Parlamentarna skupština Vijeća Europe koju su posjetili sudionici seminara, a gdje se usvojila Rezolucija o jačanju perspektive mladih u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.   

Usvojena rezolucija poziva na provedbu niza mjera za praćenje obveza koju su preuzeli predsjednici država i vlada Vijeća Europe tijekom svog 4. summita u Reykjaviku da uključe perspektivu mladih u međuvladina i druge deliberacije Vijeća Europe.  

Ove mjere uključuju:

Cijelu rezoluciju možete pročitati u dokumentu ispod, a više materijala pronaći na poveznici. 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.