Main ai
10.06.2024.

Mladima je mjesto u politici: Osvrt MMH na protekle europske izbore

Podijeli:

Mladi izostali u kampanji, rijetko se pojavili na listama, dobili značajan broj glasova i opet ostali bez mjesta u Europskom parlamentu!

Mreža mladih Hrvatske (MMH) aktivno je pratila predizbornu kampanju i analizirala položaj mladih kandidata. Ovim priopćenjem MMH šalje jasnu poruku političkim strankama i društvu - uključite mlade!

Što nam ovi izbori govore? Mladi moraju sami stvarati „prostor“ u politici, a kada ga stvore ili im se pruži prilika, to donosi rezultate. Na ovim izborima, mladi  kandidati_tkinje su zajedno osvojili ukupno 25.625 preferencijalnih glasova. Da su svi mladi kandidati_tkinje "jedna osoba", bili bi peti po broju preferencijalnih glasova, odmah iza Plenkovića, Borzan, Bartulice i Picule” - kaže Marin Capan, Predsjednik Upravnog odbora MMHH

Unatoč impresivnom broju glasova, niti jedna mlada osoba iz Hrvatske, na žalost, nije dobila mandat u Europskom parlamentu. Ovaj podatak jasno pokazuje da, iako mladi imaju podršku birača, još uvijek postoji barijera koja ih sprječava da u potpunosti sudjeluju u donošenju odluka.

Tijekom kampanje pratili smo društvene mreže stranaka i lista. Primijetili smo da se riječ „mladi“ rijetko spominjala u objavama, medijskim konferencijama i predavanjima. Iako su neki TikTok sadržaji privukli pažnju mladih, to nije dio sustavnog trenda. Mnoge „velike“ stranke još uvijek ne produciraju sadržaj na platformama koje su popularne među mlađom populacijom kako bi kontinuirano bili s njima u komunikaciji. ističe Josip Miličević, Glavni tajnik MMH. Uz to, stranke ne prepoznaju ni politički potencijal svojih mlađih kolega. Na listama se našlo samo 11% mladih kandidata (mlađih od 31 godine), s tim da takozvana “Gen Z lista” sadrži 1/3 svih mladih kandidata.

Sada nas čeka analiza sastava zastupnika – koliko ima onih koji se zovu „Martin“ i koliko je zastupnika mlađih od 30 godina. U prošlom sazivu bilo ih je jednako - šest Martina i šest mladih osoba. Banalan primjer, ali koji na jasan i slikovit način prikazuje položaj mladih u politici.

Mreža će upravo zato nastaviti pratiti i zagovarati aktivno sudjelovanje mladih u politici.zaključuje Capan.  Ovi izbori su pokazali da mladi mogu i trebaju biti važan dio političkog života, a naš je cilj  osigurati im platformu i podršku kako bi to i ostvarili.

KONTAKTI ZA MEDIJE

Marin Capan, predsjednik MMH                             Josip Miličević, Glavni tajnik MMH

marin@mmh.hr                                                                     josip@mmh.hr

+385 91 602 1959                                                                +385 91 615 1680

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.