Main iyd
12.08.2021.

Mladi i dalje “posljednja rupa na svirali” - priopćenje MMH povodom Međunarodnog dana mladih

Podijeli:

Danas, 12. kolovoza 2021., povodom Međunarodnog dana mladih, Mreža mladih Hrvatske uputila je dopis predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću te državnoj tajnici Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Željki Josić. Dopisom tražimo očitovanje o razini provedenosti preporuka i zahtjeva koje smo na iste adrese uputili prije točno godinu dana.

Povećana nezaposlenost, nesigurna stambena situacija, nedostatak kvalitetnog obrazovanja, nedostatno uključivanje mladih u procese donošenja odluka, a politika za mlade ni za lijek. Ovo su samo neke od stvari na koje je Mreža mladih uputila, a koje opterećuju mlade i koje posljedično vode do brojnih drugih problema u njihovim životima.

U doba pandemije, prema statistikama HZZ-a, bez posla su u najvećem broju ostale osobe u dobi od 21 do 29 godina – njih gotovo osam tisuća. Prema tomu ne bi trebalo čuditi da smo u 2020. još čvršće stisnuli zlatnu medalju s Eurostata, nadmašivši sve zemlje EU-a pa čak i vlastite prijašnje rekorde, sa čak 76,9% mladih sugrađana, u dobi od 18 do 34, koji i dalje žive s roditeljima.

Sve su to ujedno i podaci koji, naizgled, Vladu previše i ne zamaraju. Pred nekoliko mjeseci s indikativnog kalendara jednostavno je nestao natječaj kojim su trebala biti dodijeljena financijska sredstva iz Europskog socijalnog fonda udrugama mladih i za mlade. Objašnjenje tomu bilo je da se novac preraspodijelio u ostale kategorije i sada za mlade nije ostalo ništa do kraja ove godine. No, natječaj za mlade zato je raspisao Središnji državni ured za demografiju i mlade - nakon dvogodišnjeg najavljivanja istog. Iako su se objeručki dale u pisanje projekata, udruge mladih i za mlade ne gaje preveliko oduševljenje ovim natječajem jer u usporedbi s prijašnjim, uvjeti nisu poticajni za sklapanje partnerstava i sam financijski iznos nije u skladu s onim što je bilo predviđeno. Štoviše, ukupna sredstva za jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva nedavno su smanjena sa 700 milijuna na 100 milijuna kuna, čime je ozbiljno ugrožena opstojnost tih organizacija koje nisu proračunski korisnici, ali zapošljavaju više od 16.000 zaposlenika te pružaju usluge od javnog interesa.

Mreža mladih, kao krovna organizacija mladih u Hrvatskoj, zatražila je stoga očitovanje Vlade. Traže da ukažu na preporuke mladih koje su uvrstili u svoje planove te one koje su već u provedbi i njihove rezultate, a prema svemu što je vidljivo u stvarnom životu, takvih neće biti puno. Ostaje samo pitanje – zašto su mladi i dalje “posljednja rupa na svirali”?     

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.