Main final zosm vizual web
15.06.2023.

MLADEŽ HDZ-a JAČA OD PROCEDURA

Podijeli:

Niže u tekstu nalazi se priopćenje koje smo 15. lipnja uputili novinarima povodom upućivanja Prijedloga izmjena Zakona o savjetima mladih u saborsku proceduru. Problematičnim smatramo ne samo proces u kojem se tajno izmjenjuju komentari nego i zbog sadržaja koji je na taj način usvojen. Više o našoj poziciji pročitajte u priopćenju kojeg prenosimo u cijelosti, a naše daljnje akcije pratite putem weba i naših društvenih mreža.

Na sjednici Vlade održanoj 7. lipnja 2023. usvojen je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o savjetima mladih. Za mlade u Hrvatskoj vrlo važan zakon, koji im omogućuje političku participaciju te otvara prostor za aktivno sudjelovanje u društvu unutar svojih lokalnih i regionalnih zajednica. Nacrt dolazi nakon dugotrajnog procesa koji je većinom pratio sva pravila donošenja i usuglašavanja dokumenta sa zainteresiranom javnošću, sve dok se netko nije usudio odbiti prijedlog Mladeži HDZ-a.  

Objavljeno Izvješće s javnog savjetovanja promijenjeno iza zatvorenih vrata 

Sve je započelo u kolovozu 2021. kada je osnovana Radna skupina za izradu Prijedloga koji je finaliziran početkom 2023. te u siječnju ove godine objavljen na javnom savjetovanju. Na tom istom savjetovanju, Mladež državotvorne stranke predložila je više komentara, kao što su to napravile i brojne udruge te pojedinci. Središnji državni ured za demografiju i mlade (SDUDM) je nakon prikupljanja komentara pristupio procesu odlučivanja o svakom te su 28. veljače objavili Izvješće o provedenom javnom savjetovanju u kojem je jasno vidljivo da komentari Mladeži pod brojevima: 10, 11, 20 i 35 nisu prihvaćeni, dok su prijedlozi pod brojevima 22 i 49 djelomično prihvaćeni. Nakon toga, SDUDM upućuje prijedlog Nacrta tijelima javne uprave i odjednom, iako Mladež HDZ-a nije tijelo javne uprave te se prijedlozima koje su istaknuli ne uređuje rad nijednog drugog tijela javne uprave, spomenuti komentari postaju prihvaćeni.  

Prijedlozi Mladeži HDZ-a uvelike mijenjaju Nacrt prijedloga Zakona o savjetima mladih 

SDUDM o promjenama ni na koji način ne obavještava članove i članice svoje radne skupine, a javnost je mogla primijetiti da se nešto promijenilo tek prilikom usvajanja dokumenta na Vladi i slanju istoga u saborsku proceduru. Odjednom su svi ranije spomenuti komentari prihvaćeni, usprkos tome što ih je SDUDM prvotno argumentirano odbio. Također, na javnom savjetovanju više nije dostupno Izvješće objavljeno 28. veljače, već izmijenjena verzija Izvješća u kojoj se navodi da su komentari Mladeži HDZ-a prihvaćeni. Tko je i u kojem trenutku odlučio priznati amandmane i zašto originalna argumentacija više ne stoji, nije nam poznato. Ono što možemo pretpostaviti jest da je Mladež HDZ-a odlučila, protivno  proceduri, iskoristiti svoju političku moć i u Prijedlog izmjena nametnuti osnivanje Savjeta mladih RH kao tijela koje bi „usklađivalo rad svih savjeta mladih”. Nadalje, u komentaru koji je najprije argumentirano odbijen, stoji da bi to tijelo bilo „krovno tijelo svih savjeta mladih u Republici Hrvatskoj”, a njegovi članovi i članice „imenovani od strane konstituiranih županijskih savjeta mladih”, te da bi isto „surađivalo s tijelom državne uprave nadležnim za mlade u pripremi mjera”. Drugim riječima, obzirom da u većini hrvatskih županija HDZ ima većinu, HDZ-ovi vijećnici i vijećnice bi u suštini birali mlade osobe koje će onda sjediti i u nacionalnom tijelu. 

SDUDM protiv SDUDM-a? 

Ideja osnivanja Savjeta mladih RH problematična je ne samo iz procesne perspektive nego je i nepotrebna kad znamo da već postoje neformalne koordinacije savjeta mladih na lokalnim i regionalnim razinama kao i Savjet za mlade Vlade RH. Tako na primjer Udruga gradova u RH kao i upravo Savjet za mlade Vlade RH organiziraju susrete savjeta mladih gdje se razmjenjuju ideje i dobre prakse. Uostalom, da je takva ideja nepotrebna i promašena ne tvrdimo samo u Mreži, naime SDUDM je 28. veljače slično pisao o prijedlozima Mladeži HDZ-a kada su ih prvotno odbili: „U praksi već postoji udruženje savjeta mladih na regionalnoj razini čije djelovanje podržava organizacija (udruga) koja okuplja jedinice regionalne samouprave radi promicanja i zagovaranja zajedničkih interesa. Navedeni model prepoznat je kao primjer dobre prakse koji se može slijediti.” 

Netransparentan način donošenja odluka ne doprinosi političkoj participaciji mladih 

Smatramo poraznim za demokratski proces da se ovako izigrava sustav, ali i problematičnim da se ovako bitne izmjene usvajaju bez ikakve mogućnosti utjecaja javnosti, pa čak i samih članova i članica Radne skupine Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade koji bi trebali stajati iza Nacrta novog Zakona o savjetima mladih. Kao organizacija koja je međunarodno prepoznata kao nacionalno vijeće mladih, smatramo i problematičnim da se kao nacionalne predstavnike mladih nameću osobe izabrane od strane političara i političarki umjesto od samih mladih ili udruga mladih i za mlade. Takve prakse nasilnog i van proceduralnog preuzimanja mjesta za mlade već su viđeni scenariji u državama poput Mađarske ili Bjelorusije.  

Mreža mladih Hrvatske će se zajedno sa svojim članicama suprotstaviti takvim nastojanjima. Od Središnjeg državnog ureda tražimo odgovor koje ih je to tijelo javno uprave uspjelo uvjeriti u nužnost prihvaćanja komentara te zašto o tako bitnim promjenama nisu obavijestili ni javnost ni radnu skupinu. Također, pozivamo sve zastupnice i zastupnike u Saboru da tijekom rasprave postave ova pitanja te da se trenutni prijedlog povuče iz procedure izglasavanja. 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.