Main thumbnail img 20221220 wa0000
21.12.2022.

MENTALNO ZDRAVLJE I MLADI: Trening i nove perspektive

Podijeli:

U sklopu Aktivnosti osposobljavanja i suradnje u okviru programa Erasmus+, koji provodi Agencija za mobilnost i programe Europske unije održan je trening pod nazivom „Mental Health in Youth Work“. Kao predstavnik Mreže mladih Hrvatska na treningu je sudjelovala Srđana Šimac, voditeljica projekata i članica programskog tima Mreže.

Trening je održan od 12. do 16. prosinca 2022. u Helsinkiju, Finska, u organizaciji Finske nacionalne agencije za edukaciju. Zajedno sa youth workerima iz cijele Europe, predstavljena su različita područja iz perspektive mentalnog zdravlja mladih i načini na koje možemo podržati i promovirati mentalno zdravlje. Program je obuhvaćao i primjere dobre prakse i inovativne metode za pružanje podrške mladima u nošenju s izazovima i problemima koji se tiču mentalnog zdravlja.

Predstavljen je model podrške kroz „gaming“ te online chat preko kojeg mladi mogu dobiti podršku u bio kojem trenutku ako imaju potrebu razgovarati sa stručnjacima o svojim osjećajima i svakodnevnim izazovima s kojima se suočavaju. Uz brojne goste predavače i voditelje, sudionici su imali priliku upoznati i model „Gutsy Go“, program koji se provodi u finskim školama koji ptiče mlade na aktivo sudjelovanje u rješavanju problema u svojoj lokalnoj zajednici. Poseban osvrt bio je i na teme koje su važne mladima za njihovu perspektivu u budućnosti, kao što je anksioznost vezana uz klimatske promjene. Predstavljene su različite metode i alati koje sudionici mogu ponijeti sa treninga i primjenjivati u nastavku svog rada s mladima, a jedan od vrijednih resursa koje je trening pružio su i posteri koji sadržavaju različite aspekte i strategije rada na temi mentalnog zdravlja. Trening je uključivao i posjete Centru za mlade te ustanovi za mentalno zdravlje.

Osim teorijskog i praktičnog znanja, sudionici su imali prilike i za međusobna umrežavanja i razmjene iskustva i na taj način saznati vrijedne informacije o radu s mladima u različitim državama iz cijele Europe. Trening je bio vrijedno i dragocjeno iskustvo, koje je omogućilo učenje, prihvaćanje i razumijevanje različitosti i rast na profesionalnom i osobnom planu te su otvorene brojne mogućnosti za još kvalitetniji rad s mladima u području mentalnog zdravlja.

Trening je sufinanciran sredstvima Europske unije kroz Aktivnost osposobljavanja i suradnje u okviru programa Erasmus+ koji provodi Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.