Main slika 1 768x355
04.10.2022.

Međusektorski sinergijski sastanak

Podijeli:

Dana 27.rujna 2022.godine u sklopu projekta "Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske - prostori promjene" održani su Međusektorski sinergijski sastanci istovremeno u 4 grada.

Sastanci su se održavali u Križevcima (u organizaciji udruge Hera), Splitu (u organizaciji udruge Domine), Poreču (u organizaciji CGI Poreč) te u Rijeci (u organizaciji udruge PaRIter). Opći cilj sastanaka bio je uspostavljanje smislenih i cjelovitih mjera, aktivnosti i preporuka za javne politike usklađivanja privatnog i poslovnog života u skladu s razvojnim specifičnostima regija u kojima se provodi projekt.

Specifični ciljevi bili su prezentirati istraživanje Sveučilišta u Zadru provedenog u okviru projekta, provesti strukturirani dijalog i lokalne konzultacije s donositeljima odluka oko minimalno jednog izazova/preporuke istaknute kroz nalaze istraživanja, a da su regionalno specifične te kreirati zajednički, međusektorski plan za prevladavanje regionalnih specifičnosti/izazova prepoznatih od strane lokalnih dionika.

Sveučilište u Zadru je putem Zoom-a izložilo rezultate ispitivanja javnog mnijenja o usklađivanju privatnog i poslovnog života kod roditelja maloljetne djece u Hrvatskoj. Rezultate istraživanja pratili su istovremeno sudionici_ce sva 4 sastanka u 4 grada nakon čega su dobili mogućnost postavljanja pitanja istraživačkom timu u Zadru. Nakon uvida u rezultate istraživanja sudionici_ce sastanka razgovarali su, svatko u svom gradu, o problemima i potrebama zaposlenih roditelja maloljetne djece te nastojali osmisliti potencijalna rješenja s obzirom na lokalne specifičnosti. Nakon odrađenih grupnih radova, gradovi su putem Zoom-a međusobno podijelili rezultate svojih rasprava. Ono što su primijetili svi sudionici_ce bez obzira na lokaciju bio je manjak mjesta u vrtićima i jaslicama, nedostatak programa produženog i cjelodnevnog boravka, ograničena fleksibilnost radnog mjesta i vremena roditelja. Kao rezultat ovih sastanaka, mreža „4.smjena – nevidljivi rad“ će sastaviti prijedloge mjera, aktivnosti i preporuka javnih politika usklađivanja privatnog i poslovnog života.

Projekt 'Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene' započeo je 28.10.2020. godine te traje 36 mjeseci. Vrijednost projekta je 3.599.941,69 HRK, od čega se iz državnog proračuna RH financira 15%, a iz Europskog socijalnog fonda 85%. Projekt ima za cilj osnažiti organizacije civilnog društva uključene u Tematsku mrežu kroz partnerstva, međusektorsku suradnju s visokoobrazovnom ustanovom, te jedinicama lokalne i regionalne samouprave radi postizanja učinkovitog socijalnog dijaloga sa svrhom razvijanja i predlaganja adekvatnih javnih politika, prilagođenih kulturnim specifičnostima pojedine regije, kako bi se doprinijelo usklađivanju privatnog i poslovnog života građana i građanki RH.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.