Main shrinking
20.01.2020.

Izvještaj o projektu "Jačanje uloge rada s mladima u suprotstavljanju dinamikama gradova koji se smanjuju"

Podijeli:

Projekt Jačanje uloge rada s mladima u suprotstavljanju dinamikama gradova koji se smanjuju (Strengthening the Role of Youth Work in Contesting Dynamics of Shrinking Cities) bavi se izazovima povezanim sa fenomenom smanjivanja gradova diljem Europe te cilja identificirati i analizirati kako rad s mladima utječe na uzroke i posljedice koje ovaj fenomen uzrokuje.

To činimo prikupljanjem, analizom i usporedbom sličnosti i razlika u programima i projektima koji se baziraju na radu s mladima kao i time kako utječu na razvoj politika. Projekt su inicirale organizacije mladih i za mlade te ga provodi konzorcij od osam organizacija civilnog društva iz Hrvatske, Njemačke, Španjolske i Portugala. Projekt koordinira Documenta – centar za suočavanje s prošlošću, a financiran je kroz Erasmus+ program, Ključnu aktivnost 2.

Opći je cilj doprinijeti izgradnji novih strategija socijalne uključenosti i građanskog angažmana za mlade koji žive u europskim „sve manjim gradovima“.

Specifično, ciljevi su:

Projekt se provodi kroz dva ključna elementa. Prvi je bio razvoj metodologije te provedba terenskih istraživanja. Naime, projektni tim početkom 2019. godine usuglasio se, uzimajući različite kontekste u prilog, oko metodologije istraživanja koja je podrazumijevala razvoj istraživačkih pitanja, seta pitanja za sudionike u polu-strukturiranim intervjuima, definiranja ključnih pojmova te mnogih drugih elemenata. Potom smo provedbom desk istraživanja u svojim zemljama i zajednicama mapirali primjere dobre prakse rada s mladima koji su odgovarali zadanim kriterijima.

Hrvatski projekti tim odlučio se provesti istraživanju u dva grada – Sisku i Karlovcu. Ove gradove prepoznali smo kao gradove koji se smanjuju iz niza razloga. Njihov broj stanovnika zbog raznih razloga smanjio se kroz proteklih desetak godina te industrijski potencijal gradova u istom i dužem periodu polako umire (bez pojave ekvivalentnih novih industrija).  Nakon provedbe desk istraživanja mapirali smo po jedan projekt i organizaciju u odabranim gradovima koji su svojim aktivnostima i djelovanjem u sferi rada s mladima, po našem sudu, doprinosili ili još uvijek doprinose razvoju gradova i ostanku mladih osoba u istima.

U Sisku je ovakav primjer dobre prakse Mali urbani festival (MUF) u organizaciji Koordinacije udruga mladih Siska (KUMS). MUF se u Sisku održava posljednjih 16 godina te na lokaciji kluba za mlade Skwhat okuplja mlade iz grada i okolice na nastupe mnogih izvođača, kao i na razne radionice i kreativni program. Kroz godine održavanja, uz kontinuiranu podršku Grada i sponzora,  festival se proširio i udomaćio među mladima i starima, a program se od glazbenog proširio na sportski, kulturni i umjetnički. Također, u razgovoru smo prepoznali i važnost samog kluba za mlade Skwhat. Riječ je o prostoru koji je dan KUMS-u na korištenje, a u kojem mladi imaju prvu i završnu riječ – uređenje, program, volonteri, nabava, spremanje i drugo – za sve su zaduženi upravo mladi. Kako su nam i sami korisnici rekli, ovakav pristup pomogao je razvoju odgovornosti, vještina i znanja volontera, koji su često odrastali uz sam Skwhat koji je nudio „sigurnu luku“ za alternativnu kulturu u gradu Sisku.

S druge strane, u Karlovcu smo odabrali projekte „Job Club Karlovac“ i „Klub za zapošljavanje mladih Karlovačke županije“, koje koordinira udruga Carpe Diem. Prvi projekt, „Job Club Karlovac“, proveden je od 2015. do 2016. godine, dok je Klub za zapošljavanje i dalje u tijeku. Kroz oba projekta se kroz pažljivo osmišljeni grupni i individualni program pod vodstvom trenerica mladi u NEET statusu stječu znanja i vještine koje im pomažu u pronalasku posla. Nakon vrhunskih indikatora u prvom projektu, nakon kojeg se dvije trećine polaznika zaposlilo, odlučili su se za proširenje projekta koji se sada provodi u nizu mjesta u Karlovačkoj županiji. Kroz partnerstvo s Gradom Karlovcem, Područnim uredom HZZ-a Karlovac, županijskom komorom HGK i obrtničkom komorom, udruga aktivno radi na pružanju prilika i informiranju mladih. 

Kroz istraživanje se kristalizirao niz preporuka koje su korisnici, organizatori te donositelji odluka prepoznali kao važne u kontekstu rada s mladima u sredinama koje se smanjuju. Neke od njih su:

  1. Dati priliku mladima da razviju vještine i osjećaj odgovornosti.
  2. Uključiti mlade u razvoj projektnih ideja i provedbu projekata.
  3. Okrenuti se street youth work metodama kako bi se došlo do neorganiziranih mladih.
  4. Definirati realna mjerila uspjeha
  5. Razvoj besplatnih i dostupnih programa koji su dostupni samo u većim mjestima.
  6. Razvijati koordinacije i saveze mladih kako bi dobili na težini.
  7. Raditi na međugeneracijskoj potpori u zajednici.
  8. Prepoznati što je to što mladi rade te njihov trud i želju.
  9. Biti spremni nositi se s cinizmom kod mladih.
    ....

Naši partneri iz Njemačke, Portugala i Španjolske također su proveli niz intervjua te saznali važne perspektive u svojim zemljama. Cjelokupni pregled istraživanja i nalaza, kao i zaključci te materijali, dio su drugog dijela ovog projekta – priručnika „Rad s mladima za/u gradovima koji se smanjuju“. Priručnik će biti dostupan na engleskom i hrvatskom jeziku u proljeće 2020. godine! 

Projekt je financiran kroz Erasmus+ program Europske unije (KA2). 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.