Main bonski
14.03.2023.

Gdje je implementacija Bonskog procesa u Hrvatskoj?

Podijeli:

Mreža mladih Hrvatske održala je webinar „Implementacija Bonskog procesa u Hrvatskoj – povezivanje zajednice prakse“ 13. ožujka 2023. godine s ciljem predstavljanja Europske agende za rad s mladima, Bonskog procesa te povezivanja zajednice prakse rada s mladima.

Događanju su prisustvovali različiti predstavnici_ce udruga mladih i za mlade, institucija i tijela te samostalni istraživači_ce zainteresirani za tematiku. Nakon pozdravnog govora glavnog tajnika Mreže mladih Hrvatske, Josipa Miličevića, prva je izlaganje održala Valentina Gambiroža Staković koja je predstavila što jest Bonski proces, što on znači za zajednicu prakse rada s mladima te koji dionici čine zajednicu prakse rada s mladima. Nakon njezinog uvodnog izlaganja, riječ je preuzela Sandra Miladin iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije koja je naglasila ulogu Agencije. Miladin je navela što je sve Agencija za mobilnost i programe Europske unije organizirala i učinila na institucionalnoj razini za potrebe implementacije Bonskog procesa. Nedeljka Ivošević, predstavnica Advisory Council of Youth – The Council of Europe i udruge Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada – NAPOR potom je dala primjer pozitivne prakse implementacije Bonskog procesa u Republici Srbiji. Ivošević je uvodno navela da iako je stanje u Hrvatskoj vrlo nezadovoljavajuće, na razini Europske unije se također stvari tek pokreću i razvijaju. U nastavku svog izlaganja Ivošević je prikazala dugogodišnje korake udruge NAPOR te sve standarde, elemente i postignuća koje je udruga postigla, a koji prikazuju odličan primjer provedbe Bonskog procesa i Europske agende za rad s mladima.

U završnom dijelu webinara, Josipa Tukara Komljenović je ispred Mreže mladih Hrvatske prezentirala prvo istraživanje o implementaciji Bonskog procesa u Hrvatskoj kojeg je krajem 2022. godine Mreža provela. Naglasila je kako je ovo prvo istraživanje koje je pružilo uvid u ne provedbu Bonskog procesa, nezadovoljstvo dijela zajednice prakse, izostanak uključenja odgovornog nacionalnog tijela za implementaciju Bonskog procesa. Zaključno je prezentirala preporuke sudionika_ca istraživanja koje su usmjerene na kvalitetnu i žurnu implementaciju Bonskog procesa.

Održavanje webinara „Implementacija Bonskog procesa u Hrvatskoj – povezivanje zajednice prakse“ omogućeno je financijskom podrškom Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva kroz Razvojnu suradnju u području Centara znanja te financijskom podrškom Fonda za aktivno građanstvo (ACF Hrvatska).

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.