Main whatsapp image 2022 12 01 at 15.00.59
02.12.2022.

EU godinu mladih smo predstavili mladim Šibenčanima i Šibenčankama!

Podijeli:

Mreža mladih Hrvatske, Mladi u EU i Gong su u Šibeniku organizirali konferenciju za mlade „Di sam ja u toj priči“. Cilj konferencije je bio predstaviti rezultate konzultacija s mladima koje su tijekom 2022. godine provedene s više od 20 000 mladih diljem Europe, a pod nazivom “Zajedno za održivu i inkluzivnu Europu” te mladima pribiližiti mogućnosti u okviru EU godine mladih.

Europska komisija proglasila je 2022. godinu Europskom godinom mladih (EYY 2022), koja se obilježava kroz aktivnosti u državama članicama, regionalnim i lokalnim tijelima, organizacijama mladih i sa samim mladima. Mlade osobe tijekom EYY 2022 imaju brojne mogućnosti za stjecanje novih znanja, vještina i kompetencija za svoj profesionalni razvoj te za jačanje građanskog angažmana u oblikovanju budućnosti Europe. 

Mreža mladih Hrvatske jedna je od organizacija multiplikatora EU godine mladih u Hrvatskoj, podržana od strane Agencije za mobilnost i programe EU (AMPEU). MMH organizira tijekom cijele 2022. godine brojna događanja za mlade i time se pridružuje brojnim zemljama članicama EU u obilježavanju Europske godine mladih - EYY 2022! Obilježavanje Europske godine mladih u Hrvatskoj koordinira Središnji državni ured za demografiju i mlade u partnerstvu s Agencijom za mobilnost i programe EU, koji imaju važnu ulogu u pružanju podrške u aktivnostima za aktivnu participaciju mladih. 

Osim EU godine mladih, na konferenciji "Di sam ja u toj priči" razgovaralo se također na koji način uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja otvara prostor za napredak i rast mladih osoba u odgovorne građane i građanke te o konkretnim primjerima implementacije konzultacija s mladima u okviru DEUM-a na lokalnom nivou. Panel rasprave pokazale su da se mladi osjećaju aktivnim i motiviranim građanima kada im se da mogućnost da budu dio procesa donošenja odluka. Također, ono što su i mladi i panelisti istaknuli je važnost umrežavanja organizacija civilnog društva i škola kako bi se razmijenile metode i prakse te kako bi se mladi mogli što više uključiti u ostvarenje napretka u svojim lokalnim zajednicama iz prve ruke. 

Konferencija “Di sam ja u toj priči” je podržana sredstvima Europske unije iz programa Erasmus+, Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te sredstvima CERV i Ureda za udruge RH.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.