01.10.2018.

Erasmus+ debatna razmjena u Fužinama - osvrt sudionika

Podijeli:

Udruga Jablani želi podijeliti svoje iskustvo u provođenju Erasmus + projekta te vam u nastavku donosimo njihov članak:

Napisao: Matko Puntijar

Erasmus+ debatna razmjena u Fužinama

Ovo ljeto prvi sam put sudjelovao u Erasmus+ razmjeni i nisam ni sam znao kakvo me iskustvo čeka. Radilo se o projektu Have your say! (Reci što misliš) na temu položaja izbjeglica u europskim zemljama koji se odvijao u Fužinama od 16. do 22. srpnja 2018. godine. Organizirala ga je nevladina udruga Jablani, a financirala Europska Unija. Sudjelovali su partneri iz Mađarske, Poljske, Estonije i Litve. Ukupno je sudjelovalo 36 mladih osoba od 14 do 19 godina i 10 voditelja.

Projekt se odvijao prema rasporedu koji je sadržavao sve aktivnosti tokom našeg dana, ali i tjedna. Glavni fokus prvih par dana programa bilo je međusobno upoznavanje kroz zabavne radionice i igre. U srcu programa nalazila se debata. Kroz osam debatnih radionice naučili smo pravila i osnove debate; kako se pripremiti za tezu; ali još bitnije kako razmišljati, paziti i slušati što osoba nasuprot tebe govori. Mnoge ove vještine će nam dobro doći ukoliko se nastojimo baviti debatom, ali će nam također pomoći u svakodnevnom životu, bilo u razgovoru, razmišljanju ili građenju stavova. Pomoći će nam postati savjesni i dobri građani, mogli bismo reći.

Osobito mi se svidjelo grupno sudjelovanje u radionicama gdje nismo nastupali kao pojedinci, već kao zajednica koja skupa uči i radi na određenom zadatku. Ovakva iskustva su dobra ne samo za team building, nego i za komunikaciju koja nam je prijeko potrebna u svakom društvu. Kulminacija cijele razmjene bio je mini turnir, ali ono što ću dugo pamtiti su stvari poput kulturnih večeri na kojima je svaka grupa predstavljala svoju naciju, ili nove prijatelje koje sam stekao, zabavna sjećanja.

Program je dodatno zanimljivim učinio pristup vođenja programa, koji je zamišljen tako da mladi rade s mladima i ta dobna bliskost nam je svima pomogla lakše se otvoriti i prihvatiti jedni druge, ali i bolje razumjeti stavove jedni drugih.

Ciljevi projekta su poboljšati interkulturne kompetencije i razviti kritičko razmišljanje među mladima u pozadini izbjegličke krize u EU. Glavne teme uključuju interkulturalno učenje, poštivanje različitosti, integraciju izbjeglica i EU građanstvo uz promicanje tolerancije i demokracije.

Svi sudionici s projekta odnose nova saznanja, vještine, prijateljstva, ali i YouthPass certifikat Europske Unije o usvojenim kompetencijama.

U tom procesu učenja Udruga  Jablani – Poplar Trees želi sve koje zanima kako je izgledao program, sudjelovanje u budućim programima ili proučavanje prijašnjih Erasmus+ programa u našoj organizaciji pozvati da nas potraže i prate na Facebooku ili na našoj web stranici jablani.hr.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.