Main img 1378
03.05.2024.

''DIGIPATH'' Study Visit

Podijeli:
Prošli tjedan, od 22. do 27. travnja, Mreža je bila domaćin Study visita u sklopu projekta Digipath, čiji je cilj rješavanje važnih pitanja osnaživanja mladih, participacije i digitalizacije u regiji Zapadnog Balkana, te partnerskim zemljama Hrvatskoj i Sloveniji. Naši gosti su bili iz Youth Alliancea Kruševo iz Sjeverne Makedonije, Fondacije Ana i Vlade Divac iz Republike Srbije, NGO-a Aktiv iz Kosova, Kongresa Rinor Kombetar iz Albanije, Udruženja Proni (Centar za omladinski razvoj) iz Bosne i Hercegovine, Unije mladih poduzetnika Crne Gore i iz N.K.L. Inzeniringa iz Slovenije. 

  

Svrha Study visita je upoznati se s mogućnostima stvaranja digitalne platforme za zapošljavanje na području navedenih zemalja, kao i skupljanje podataka za istraživanje koje će prethoditi stvaranju iste.  

 

Prvi radni dan započeo je s predavanjem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koje je predstavljala Ivana Vučetić Vujaklija, vezano uz goruće teme kao što su platforme koje HZZ koristi za zapošljavanje, radne dozvole za ne-EU građane te objašnjen je jedan noviji pojam na tržištu rada, a to je test tržišta rada koji moraju ispuniti svi koji podnose zahtjev za radnu dozvolu.  

Drugo predavanje tog dana odradio je Sindikat graditeljstva Hrvatske, kojeg je predstavljao Domagoj Ferdebar. Njegovo predavanje bilo je posebno zanimljivo zbog dosega kojeg je Sindikat postigao sa svojim partnerima kad je u pitanju zaštita prava radnika na gradilištima. Bitno je spomenuti da Sindikat provodi većinu svojeg vremena na gradilištima kako bi se sami uvjerili u uvjete u kojima radnici rade. Time je završen prvi radni dan Study visita. 

  

Drugi radni dan započeo je s predavanjem dr. sc. Dunje Potočnik iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, koja je predstavila rezultate istraživanja iz 2018. godine o položaju mladih na tržištu rada u Hrvatskoj. Iako su podaci već pomalo zastarjeli, jasno se može zaključiti da su mladi i tada jako slično razmišljali o mogućnostima za zaposlenje u Hrvatskoj (npr. velik postotak mladih smatra da je za posao potrebna veza).  

Drugo predavanje održala je njezina kolegica iz IDIZ-a, Katarina Jaklin, koja je pričala o sezonskom radu i uvjetima rada za sezonce u Hrvatskoj. Sezonski rad gotovo da podrazumijeva odricanje nekih osnovnih radničkih prava (npr. bolovanje, slobodni dani), te se javlja veliki problem izrabljivanja ne-EU radnika koji najčešće nemaju puno drugih opcija pa ostaju zaposleni na mjestima gdje im nisu pruženi adekvatni uvjeti za rad, a i za život.  

Nakon njih, predavanje je održao naš Glavni tajnik, Josip Miličević, koji je pričao o Youth Guarantee, implementacijskom planu Europske unije koji je stupio na snagu 2013. godine nakon ekonomskog kraha i visoke stope nezaposlenosti mladih u državama članicama.  

Zatim je slijedio Luka Vujnović iz Ministarstva vanjskih poslova, koji je predstavio mogućnosti dobivanja viza, ali veći naglasak je bio na Strategiji EU za jadransku i jonsku regiju kojom Hrvatska ove godine predsjeda. S time je završen drugi radni dan. 

  

Treći radni dan bio je obilježen malim field tripom u Samobor, gdje smo imali priliku posjetiti Mali Tehnopolis: inkubator poduzetničkog centra, kojeg je predstavio direktor Karlo Kupres. Inovativna ideja koja je zaživjela zahvaljujući EU fondovima. Inkubator nudi prostor startupovima i malim firmama kako bi imale priliku svoj prvotni kapital uložiti u neke druge stvari osim najma. Inkubator također nudi svojim korisnicima usluge 3D tehnološkog centra, kao i razne edukacije, seminare i radionice potpuno besplatno. Jedna od tih firmi je i Unilink Media koju je predstavio Darko Majić te pobliže objasnio prednosti takvog projekta. Nadaju se otvoriti još jedan inkubator negdje u budućnosti. Preostalo vrijeme u Samoboru iskoristili smo za istraživanje starog grada, a po povratku u Zagreb uslijedilo je druženje i upoznavanje sa Zagrebom. 

  

Zadnji radni dan počeo je u Erste banci, gdje je Nikolina Šardi predstavila postupak odabira i zapošljavanja u njihovoj banci. Objasnila je proces korak po korak te dala neke korisne savjete, kao što je, na primjer, da svaka mlada osoba treba navesti svako svoje radno iskustvo u svojem životopisu, neovisno o tome je li vezano uz radno mjesto za koje se prijavljuje. Istaknula je da je postupak zapošljavanja isti za radnike iz svih zemalja i da za pravog kandidata ništa nije prepreka.  

Drugo predavanje dana, ujedno i posljednje na Study visitu, održao je Gamechuck, kojeg je predstavljao Aleksandar Gavrilović. Gamechuck je firma sa sjedištem u Zagrebu u sklopu gejming industrije. Zanimljivo je da je u Hrvatskoj u toj industriji trenutačno zaposleno oko 500 ljudi, ali taj broj samo raste i rasti će jer je industrija jako otvorena, a projekti kojima se bavi su sve veći i sveobuhvatniji. Svakako interesantna tema svima prisutnima za sam kraj intenzivnog programa Study visita. 

  

Mislimo da sa sigurnošću možemo reći da je tjedan prošao radno, ali i u duhu zajednice koja će samo rasti i učvršćivati se kako projekt bude odmicao. Hvala svim našim gostima na dolasku i radujemo se daljnjim aktivnostima koje ovaj atraktivan projekt donosi u budućnosti. 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.