Main whatsapp image 2024 07 05 at 15.54.05 827b185a
10.07.2024.

''ART OF ACTIVISM'' trening u Splitu

Podijeli:

Prošlog tjedna, od 1. do 7. srpnja, održan je Erasmus+ trening u sklopu projekta ,,Art of Activism'' kojeg je predvodila naša Mreža. Projekt je fokusiran na osnaživanje youth workera kroz aktivizam koristeći umjetnost i kulturu kao glavne alate, a glavni sudionici_ce bili su članovi nacionalnih vijeća mladih i mladi aktivisti iz šest različitih država: Hrvatska, Malta, Rumunjska, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija. Još je jedan od ciljeva projekta, kao i treninga, dodatno produbiti međunarodnu povezanost naših nacionalnih vijeća mladih.

 

Svrha ovog treninga bila je kroz interaktivne radionice i suradničko učenje potaknuti mlade predstavnike_ice na kreativna i učinkovita rješenja za društvene probleme u njihovim zajednicama. Kroz pet radnih dana treninga, sudionici_ce imali su priliku raditi u grupama s drugim nacionalnostima kao i u svojim nacionalnim grupama, sve ovisno o zadatcima, kreirajući različite inicijative (bilo to aktivističke i/ili zagovaračke), učeći o situacijama u drugim zemljama predstavnicama i promišljajući o budućnosti youth worka kroz prizmu svojih nacionalnih vijeća mladih. Zadatci su bili vezani uz teorijsku pozadinu treninga za što su bili zaslužni naši treneri Leo Staković i Ivona Šimunović.

 

Ovaj trening je uspješno uključio youth workere koji pokazuju visok interes za aktivizam, zagovaranje i zaštitu prava mladih uz naglasak na njihovu motivaciju da prenesu znanje u svoja lokalna okruženja putem rada s mladima. Također, postigli smo geografsku ravnotežu odabirom predstavnika iz svih šest partnerskih nacionalnih vijeća mladih i fokusirali se na motiviranje youth workera koji se suočavaju s geografskim preprekama, poput onih u ruralnim ili udaljenim područjima s ograničenim pristupom javnom prijevozu. Uz to, pružili smo prioritet youth workerima s manje mogućnosti, uključujući one koji se suočavaju s ekonomskim siromaštvom, društvenim preprekama, etničkom manjinom, imigrantskim porijeklom ili neheteronormativnim seksualnim identitetima, osiguravajući njihovo jednako razmatranje tijekom procesa selekcije i zastupljenost u projektnim aktivnostima.

 

U zaključku, umjetnost i kultura su svuda oko nas i dio su naše svakodnevice, a projekt Art of Activism povezuje ih s aktivizmom i zagovaranjem. Trening je bio ispunjen radionicama i zadatcima koji su sudionike_ice pobliže upoznali sa snagom aktivizma, značenjem zagovaranja i velikim utjecajem umjetnosti i kulture na sve nas.

 

Zahvaljujemo se svim sudionicima, predstavnicima_ama nacionalnih vijeća mladih iz Hrvatske, Malte, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije koji su svojim aktivnim sudjelovanjem i opsežnim doprinosom pomogli da ovaj trening ispuni sve svoje ciljeve.

 

Radujemo se daljnjoj suradnji naših organizacija i nadamo se vidjeti primjenu naučenog u radu s mladima!

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.