Main whatsapp image 2024 10 03 at 13.27.19 e9c5a8bf
03.10.2024.

22nd International Youth Conference u Kruševu

Podijeli:
Od 26. do 30. rujna Mreža je sudjelovala na 22. međunarodnoj konferenciji za mlade u Kruševu u organizaciji Youth Alliance Krusevo. Pod nazivom ,,European Values for the Future of SEE Countries", konferencija je okupila sudionike i govornike s područja Balkana te centralne i južne Europe. U sklopu Mreže prisustvovali su naš predsjednik Marin Capan, Matea Kaleb kao projektna asistentica te delegati_kinje Karmen Dolinar, Ivan Ljubičić i Matija Dražetić.

 

Vizija konferencije je okupljanje mladih ljudi iz različitih područja rada, uglavnom iz civilnog sektora te povezivanje na regionalnoj razini u svrhu ostvarivanja suradnje i povezanosti. Također, konferencija je inicijativa usmjerena na akciju s ciljem uključivanja mladih kako bi se europske vrijednosti integrirale u regiji. Cilj ove godine bio je predstaviti dobre primjere iz prakse i više od 21 godinu aktivnog rada s mladima, stvarajući smisleni dijalog s mladim liderima i za njih. Ostali ciljevi su promicati razumijevanje kako stvoriti procese odlučivanja i građanskog sudjelovanja koji uključuju mlade, s ciljem regionalne transformacije, angažirajući mlade koristeći razne inovativne metodologije i atraktivne pristupe poput: real talk sesija, neformalnih razgovora, fireside chat, hackathon i mnogih drugih inventivnih formata koji nadahnjuju na zajednički rad prema boljoj europskoj budućnosti regije.

 

Tijekom radnog dijela konferencije, slušali smo o oblikovanju politika od strane mladih glasača u radikalnim vremenima koja nas okružuju, o digitalnoj viziji Europe za 2025., o mogućnostima ekonomskog osnaživanja mladih u sklopu projekta DigiPath (gdje je MMH partner) te o izgradnji ekonomskih savezništava u regiji. Iako su panelisti dolazili iz raznih područja s bogatim i raznolikim iskustvima, u nekim trenucima bilo je teško pratiti točnu relevantnost tema. U sklopu panela ,,DigiPath for youth possibilities: Exploring Economic Empowerment Pathway Management for Youth'' naš Kristijan Orešković bio je govornik te je spomenuo kako svi mi, pogotovo mladi, možemo zajednički raditi na razvijanju mogućnosti za mlade. Nakon dvodnevnog panelističkog dijela, održan je cjelodnevni hackathon čiji je cilj bio stvoriti zajedničku deklaraciju o potrebama mladih u regiji, koju će YAK u budućnosti poslati donositeljima odluka. Zbog velikog broja sudionika, bilo je teško uskladiti mišljenja i različite vizije zadatka, što je rezultiralo pomalo neorganiziranim i nedorečenim finalnim produktom. Nadamo se da će organizatori uzeti napisano više kao smjernice za daljnju izradu deklaracije, nego kao gotov proizvod.

 

Uz konferenciju, veliki događaj bio je i 25. rođendan Youth Alliance Krusevo, koji smo proslavili zajedno s organizatorima u sklopu hotela. Još jednom, sretan veliki rođendan YAK-u i hvala na mogućnosti sudjelovanja na ovoj velikoj godišnjoj konferenciji za cijelu regiju!

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.