Mreža zagovara socijalna prava i demokratsku uključenost mladih u procese odlučivanja

Poboljšati socijalna prava mladih, s posebnim naglaskom na uključivanje mladih u sve oblike i procese odlučivanja na svim razinama.

U sklopu Strateškog plana MMH 2022-2024. kreirani su strateški ciljevi te specifični ciljevi. Prvi cilj se fokusira na socijalna prava mladih i uključenost mladih. Kroz godine bavljenja temama zapošljavanja i radničkih prava, pitanjima dostupnog i besplatnog javnog zdravstva, pristupačnog stanovanja te socijalnim politikama i uslugama, prepoznali_e smo važnost bavljenja socijalnim pravima mladih na sveobuhvatan način. Nije dovoljno samo naći posao, već on mora biti stabilan i kvalitetan. Nije dovoljno samo moći iznajmiti stan, već da se životom u njemu ostvaruju neka prava koja garantiraju sigurnost. Zbog toga se naše djelovanje proširilo i na bavljenje politikama tržišta rada, socijalnim politikama, stambenim politikama, zdravstvenim politikama, itd.
Vjerujemo da dio problema u pristupu mladih svojim pravima leži u tome što su isključeni iz procesa donošenja odluka. Od neposredne blizine, u svojim školama, klubovima ili radnom mjestu do razina svoje općine, svog grada i države. Usto je zabrinjavajuće što tijela državne uprave nerijetko odbijaju priznati Mrežu kao krovnu organizaciju i ključnog aktera u području mladih na razini Republike Hrvatske, dok potpuno netransparentno i nedemokratski u procese donošenja odluka uključuju vrijednosno odgovarajuće ili politički motivirane organizacije i pojedince

Ukratko, smatramo da mlade osobe moraju imati prohodan životni put od obrazovanja do osamostaljivanja.

U ovom cilju identificirali smo naredne specifične ciljeve:
1.1 Mreža je aktivno zagovarala interese i potrebe mladih u procesima donošenja javnih politika i pravnih propisa;
1.2 Mreža je zagovarala aktivno i supstancijalno uključivanje mladih i naših organizacije u donošenje odluka;
1.3 Mreža je upozoravala i zagovarala rješenje problema siromaštva mladih;
1.4 Mreža je pratila uključenost mladih u donošenje odluka te upozoravala i javno sramotila zbog isključivanja mladih;

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.