Mreža razvija metode i institucije rada s mladima

Poboljšati institucionalni okvir djelovanja radnika_ca s mladima i podržati implementaciju Bonskog procesa u Hrvatskoj.

U našem nacionalnom kontekstu ne postoji kvalifikacija odnosno profesija osobe koja radi s mladima. To znači da u hrvatskom zakonodavstvu ne postoje standardi i kriteriji prema kojima bi se osoba smatrala youth workerom. Međutim, potreba za osnaživanjem i prepoznavanjem rada s mladima prepoznata je od relevantnih institucija na razini Europe, kao i od zajednice praktičara. U sklopu 3. Konvencije o radu s mladima izrađena je Deklaracija o radu s mladima “Putokazi za budućnost” u kojoj su navedene smjernice i prijedlozi za provedbu Europske agende za rad s mladima te je poslužila kao početni korak za implementaciju Agende, nazvane Bonskim procesom. Bonski proces pruža osnovu za jačanje rada s mladima kao posebnog područja politike i prakse u Europi te poziva na koordinirani pristup cjelokupne zajednice u razvoju rada s mladima. Predlažemo uspostavljanje standarda zanimanja osoba rada s mladima i regulaciju rada s mladima sa specifičnim standardima struke koji su ujedno dovoljno fleksibilni da omogućuju da se na brz i efikasan način dođe do korisnika/ korisnica i odgovori na njihove potrebe. S druge strane, standard zanimanja bi otvorio put za prepoznavanje i vrednovanje prethodno stečenih kompetencija koje su osobe koje rade s mladima usvojile kroz praksu ili kroz pohađanje neformalnih programa obrazovanja za osobe koje rade s mladima. Kako bi se navedeno ostvarilo, ponovno naglašavamo važnost i nužnost razvoja formalnog i neformalnog obrazovanja osoba koje rade s mladima te procesa validacije prethodno stečenih kompetencija.

Stvaranje kvalitetnog okvira za djelovanje radnika i radnica s mladima (youth workers) ključ je osiguranju da potencijali mladih u našem društvu budu prepoznati i realizirani. Ovdje posebno ističemo važnost rada klubova, centara i info-centara za mlade.

U ovom strateškom cilju identificirali smo naredne specifične ciljeve:
2.1 Mreža je sudjelovala u osmišljavanju i realizaciji prototipa nove generacije centara za mlade;
2.2 Mreža je surađivala s organizacijama iz regije JI Europe i EU na razmjeni dobrih praksi u uključivanju mladih u društvene procese;
2.3 2.3 Mreža je ostvarila suradnju s organizacijama koje nisu u sektoru mladih ali ga se u svojem radu dotiču.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.