• Kontakt

  Telefon: + 385 1 4573 937

  Fax: +385 1 4611 032

  Skype: mmh-cyn

 • Adresa

  Selska cesta 112c,
  10 000 Zagreb,
  Hrvatska


NAŠI DONATORI

Mreža mladih Hrvatske ulaže napore u osiguravanju vjerodostojnosti i istinitosti informacija koje prenosi putem svog info-servisa "Mladi info". Međutim, Mreža mladih Hrvatske nije u mogućnosti jamčiti potpunu vjerodostojnost i istinitost informacija i odriče se odgovornosti za eventualne štete nastale korištenjem istih.


Sva prava pridržana 2007. - 2018. MMH.
Razvoj i održavanje: invento*

02.06.2017.

Tribina "Gradimo li na dobrim temeljima: Problemi SOR-a na primjerima sektora graditeljstva, arhitekture i geodezije"


[VAŽNA OBAVIJEST]


Lokacija tribine se promijenila.


Pozivamo vas da dođete na tribinu u zgradu Matice hrvatskih sindikata u ulici Florijana Andrašeca 18A, 1 kat.

 

Tribina "Gradimo li na dobrim temeljima: Problemi SOR-a na primjerima sektora graditeljstva, arhitekture i geodezije" održat će se 8. lipnja 2017. u 18:00 u zgradi Matice hrvatskih sindikata u Zagrebu. 


Na tribini sudjeluju:
Mislav Stepinac, dr. sc. 
Saša Ahac, doc. dr. sc. 
Domagoj Ferdebar, Sindikat graditeljstva Hrvatske
Ana Oršolić, trenutno na SOR-u
Jasmina Trupković, odradila SOR
predstavnik/ica poslodavaca u graditeljstvu


Moderator: Darko Šeperić, Savez samostalnih sindikata Hrvatske 


Organizatori: Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Mreža mladih Hrvatske
 


/// 
Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) izvorno je zamišljeno kao privremena mjera, koja bi mladima u vremenu krize olakšala ulazak u svijet rada, omogućujući im da steknu praktična znanja koja još uvijek nedostaju u obrazovnim programima. No uslijed opsega korištenja ove mjere, ona je velikom dijelu mladih postala jedini način ulaska u svijet rada, pa je danas teško pronaći oglas za radno mjesto koje ne zahtijeva prethodno radno iskustvo, a nije SOR. SOR je tako posve istisnuo pripravništvo, te umjesto da pomogne teže zapošljivim mladim osobama, od svih mladih stvorio novu ranjivu skupinu na tržištu rada, koja nema izbora nego raditi za naknadu u razini minimalne plaće, te pritom još bez zasnivanja radnog odnosa i bez radnih prava koja iz njega proizlaze.

 


Štetnih učinaka stručnog osposobljavanja, i poremećaja na tržištu rada koje on uzrokuje, nisu pošteđeni ni sektori graditeljstva, arhitekture i geodezije. Tako, primjerice, posljednjih godina mladi magistri inženjeri građevinarstva vrlo rijetko sklapaju ugovore o radu, a zamijećeni su čak i oglasi za radno mjesto voditelja gradilišta – koji će biti na stručnom osposobljavanju. Mnogi korisnici mjere nezadovoljni su njome, i to uglavnom zbog niskih primanja, nemogućnosti napredovanja, organičenom stjecanju iskustva, te radu na poslovima koji nisu vezani uz struku. Na tribini će biti predstavljeno istraživanje o položaju visokoobrazovanih mladih ljudi u građevinarstvu, koje su proveli Mislav Stepinac i Saša Ahac s Građevinskog fakulteta, a o položaju mladih na tržištu rada u sektorima graditeljstva, arhitekture i geodezije, te o učinku SOR-a u ovim sektorima, raspravljat će stručnjaci, predstavnici sindikata i poslodavaca u graditeljstvu, te mlade osobe koje su same iskusile SOR.
 


Inicijativa Vrijedim više, koju su pokrenuli Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica Hrvatskih sindikata i Mreža mladih Hrvatske, zalaže se za povratak dostojanstva radu mladih, prije svega kroz ukidanje stručnog osposobljavanja i povratak pripravništva.
Podijeli zanimljivost sa društvom: