• Kontakt

  Telefon: + 385 1 4573 937

  Fax: +385 1 4611 032

  Skype: mmh-cyn

 • Adresa

  Selska cesta 112c,
  10 000 Zagreb,
  Hrvatska


NAŠI DONATORI

Mreža mladih Hrvatske ulaže napore u osiguravanju vjerodostojnosti i istinitosti informacija koje prenosi putem svog info-servisa "Mladi info". Međutim, Mreža mladih Hrvatske nije u mogućnosti jamčiti potpunu vjerodostojnost i istinitost informacija i odriče se odgovornosti za eventualne štete nastale korištenjem istih.


Sva prava pridržana 2007. - 2019. MMH.
Razvoj i održavanje: invento*

19.04.2019.

[POZIV NA TRIBINU] Udruge za inicijativu #67jepreviše : Ne damo naše godine


Organizacije civilnog društva Mreža mladih HrvatskeBRID - Baza za radničku inicijativu i demokratizacijuCentar za mirovne studije, Pravo na grad i Zelena akcija pozivaju vas na tribinu “Ne damo naše godine”,, kojom će pružiti podršku inicijativi “67 je previše”, u srijedu 24. travnja u 10.30. sati u dvorani Zelene akcije (Frankopanska 1, Zagreb).

 

Mirovinska reforma, osim dodatnog opterećenja koje stavlja na leđa radnika i radnica u lošijim uvjetima rada te posebno pogađa žene i utječe na položaj mladih u Hrvatskoj, ali i drugih skupina u nesigurnim uvjetima rada kao i na masovna iseljavanja radno sposobnog stanovništva iz Hrvatske. 

Pitanje mirovina zajednička je briga cijelog društva te svaka promjena u mirovinskom sustavu, ako se ne uzmu u obzir u obzir sve uključene skupine, može imati dalekosežne i destruktivne posljedice po cijelo društvo. Na tribini će biti riječi o tome kako recentne promjene u mirovinskom sustavu utječu na položaj određenih skupina u društvu, njihovu poziciju u radu, ali i uvjete života u kasnijim godinama.

 

Naime, novi Zakon o mirovinskom osiguranju koji je krajem prošle godine Sabor izglasao tankom većinom i bez adekvatne javne rasprave  između ostalog:

a) povisio uvjet dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina,

b) nametnuo dodatnu penalizaciju za prijevremeni odlazak u mirovinu (nakon 35 godina staža)

c) ukinuo stimulaciju za radnike/ce koji ostaju raditi nakon navršenih 41 godinu staža

 

Inicijativa 67 je previše stoga se zalaže za promjenu zakona odnosno za povratak dobi za odlazak u mirovinu na 65 godina i umanjenje penalizacije prijevremenih mirovina. Zbot toga će Inicijativa “67 je previše” od 27. travnja do 10. svibnja će prikupljati potpise za raspisivanje referenduma na kojem bi građani imali prilike izjasniti se o sindikalnom prijedlogu izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju. 

Udruge koje podržavaju inicijativu za referendum o mirovinskoj reformi ističu kako se Vlada ovakvu reformu plasira kao ekonomsku nužnost, iako je ona isključivo politička odluka


Vlada se ne bavi na adekvatan način ključnim problemima koji utječu na mirovinski sustav – visinom plaća, zaposlenošću, radnim uvjetima, prekarnošću, sivom ekonomijom, propustima napravljenim uvođenjem drugog stupa, povlaštenim mirovinama, lošim upravljanjem sustavom mirovina, nego svu odgovornost prebacuje na građane. Stavove udruga o mirovinskoj reformi pročitajte ovdje.

 

Udruge Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju - BRID, Centar za mirovne studije, Mreža mladih Hrvatske , Pravo na grad i Zelena akcija pozivaju sve da podrže referendumsku inicijativu "67 je previše" i da dođu na tribinu kojom poručuju:  Ne damo naše godine!

 

Predstavnici udruga će u 10 sati biti dostupni za medijske izjave, a za dodatne informacije kontaktirajte Jakova Kolaka iz Mreže mladih Hrvatske na kolak.jakov@gmail ili na broj 095 911 62 75

 

Inicijativu možete podržati na više načina

a) volontiranjem u prikupljanju potpisa tako da se javite na volontiram@67jeprevise.hr, u inbox https://www.facebook.com/67jeprevise/ ili broj telefona 0800 94 36, putem kojeg će Vas sindikalni koordinatori/ice uputiti na štandove u vašem okruženju.

b) možete putem vlastitih kanala pozvati druge da se uključe i informiraju

c) pisanjem o temi mirovina i zašto je ona važna s perspektive onog čime se vi bavite 

 
Podijeli zanimljivost sa društvom: